Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Hentikanlah Budaya Meniru Barat

Friday, June 18, 2010

Baru – baru ini di Malaysia heboh diperkatakan mengenai isu berkaitan ‘First Lady’ yang mengaitkan isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansur. Malahan dewan parlimen turut tidak terlepas dalam membahaskan isu remeh yang tidak sepatutnya timbul sekiranya seseorang itu memahami dan menghormati perlembagaan yang telah sedia ada (sila baca ulasan Prof. Dr. Aziz Bari).

Isu – isu begini sebenarnya timbul bila kita terlalu suka meniru apa yang dibawa oleh Barat itu. Pendek kata, Dunia Barat seolah – olah telah menjadi kiblat dalam hidup kita sebagai umat Islam. Tengok sahajalah keadaan muda – mudi di Malaysia khursusnya yang berbangsa Melayu, apa sahaja yang dibawa oleh Barat pasti disanjung sehingga hilang segala jati diri kita yang dibina berdasarkan agama dan adat Melayu.

Dalam dunia hiburan sebagai contoh, kita boleh melihat bagaimana remaja Islam terikut – ikut dengan rentak permainan Barat sehingga sanggup memuja dan menjadikan artis – artis sebagai idola dan contoh teladan dalam kehidupan seharian. Rasullah S.A.W yang menjadi contoh teladan terbaik sepanjang zaman di ketepikan. Nasihat ulama – ulama selalu sahaja diperlekehkan sehingga menjejaskan institusi agama di negara ini. Bertitik – tolak kepada budaya inilah, pada hari ini kita boleh melihat bagaimana rapuhnya institusi kekeluargaan orang – orang Melayu. Apa tidaknya sekiranya yang dijadikan contoh teladan juga adalah serapuh kaca, sekali di ketuk maka pecah berderailah ia jatuh ke tanah.

Orang – orang Melayu seharusnya sedar bahawasanya apa yang dibawa oleh Barat itu tidak semuanya benar dan boleh dijadikan contoh. Pemikiran yang kritis berpaksikan ajaran agama Islam perlulah digunakan dalam menilai setiap perkara yang dibawa oleh Barat. Mana – mana perkara yang baik seharusnya dijadikan teladan dan mana – mana yang buruk seharusnya dijadikan sempadan. Renungkanlah kata – kata ini, “Umat Islam Seharusnya Belajar daripada Barat dan Bukannya Meniru Barat”. Wallahua’lam.


Dilemma Melayu: Budaya Hendonisme

Wednesday, June 16, 2010

BUDAYA HENDONISME – Dari segi ‘pronunciation’ seakan – akan berkaitan dengan agama hindu tapi realitinya budaya ini diamalkan secara hebatnya oleh orang – orang Melayu yang rata – ratanya beragama Islam (walaupun masih ramai yang Islam hanya pada nama). Apakah yang dimaksudkan dengan budaya hendonisme?? Walaupun perkataan hendonisme hampir – hampir dengan perkataan Hindustan (aku pakai hentam jea, x tau la betul atau tidak), budaya hendonisme ini bukanlah sesuatu yang ada kena – mengena dengan agama hindu. Hendonisme menurut kamus dewan membawa maksud pegangan atau panduan hidup yang mementingkan keseronokkan atau kesenangan hidup. Justeru itu, secara ringkas dan mudahnya budaya hendonisme boleh disifatkan sebagi suatu budaya yang mementingkan keseronokkan (material) serta bersifat keterlaluan dalam mengejar hiburan yang bersifat duniawi semata – mata.


Hiburan adalah fitrah dalam diri manusia. Naluri manusia yang cenderung terhadap hiburan adalah sesuatu yang biasa dan normal. Menghubungkaitkan Bangsa Melayu dengan hiburan sememangnya tidak membawa kepada apa – apa kesalahan. Namun begitu, yang menjadi permasalahan disini apabila sikap orang Melayu itu sendiri yang gemar ‘berlebih – lebihan’ dalam mengejar hiburan. Hiburan yang tidak terkawal serta bersifat duniawi semata – mata akhirnya bukan sahaja telah membawa mereka kepada kancah kemaksiatan malahan juga telah membawa kepada pelbagai masalah yang lain seperti masalah keruntuhan akhlak, gejala sosial yang semakin teruk serta banyak lagi permasalahan yang timbul kesan daripada budaya hendonisme ini.


Di kaca TV, program – program yang bersifat hiburan semata – mata menjadi sajian utama masyarakat Malaysia. Rancangan realiti seperti mentor, akademi fantasia, one in millions, Malaysian Idol dan banyak lagi telah menjadi kewajipan bagi sesetengah rakyat Malaysia untuk ditontoni. Lebih memalukan, program – program ini lebih banyak disertai dan diikuti oleh masyarakat Melayu yang rata – ratanya beragama Islam. Daripada peserta hinggalah kepada penyokong dan penonton, kebanyakkan (boleh kata semua) disertai oleh masyarakat Melayu yang rata – ratanya beragama Islam. Kurangnya penglibatan masyarakat Cina dan India dalam program – program seperti ini menunjukkan ‘keIslamikan’ mereka secara tidak lansung.


Hasil kesan buruk yang dibawa oleh budaya ini, kita acapkali mendengar nasihat dan pandangan daripada mufti – mufti mahupun ustaz dan ustazah daripada jabatan agama di Malaysia yang melarang serta memperingatkan kita supaya tidak terjerumus kedalam dunia hiburan yang melampau –lampau. Malangnya, ‘respond’ yang kurang enak sering kedengaran daripada masyarakat Melayu itu sendiri apabila kehendak nafsu mereka dihalang. Akhirnya, kejahilan serta kebodohan diri sendiri dalam memahami agama Islam membawa penafsiran yang tidak benar terhadap ajaran Islam seperti kolot, kuno, jumud dan ketinggalan zaman.


Islam adalah agama fitrah bagi semua manusia. Sesuai sebagai agama fitrah, Islam tidak pernah melarang penganutnya daripada berhibur. Oleh itu, adalah menjadi kewajipan kita sebagai penganut agama Islam dalam menjaga batas – batas syariat sewaktu berhibur. Janganlah kita bersikap seperti kata pepatah Melayu “ sudah diberi betis hendakan peha pula”. Islam sememangnya membenarkan penganutnya untuk berhibur. Namun begitu, hiburan yang dilakukan haruslah selari dengan syariat dan perintah Allah serta tidak menjerumuskan diri kita terhadap kemaksiatan serta kelalaian kepada Allah S.W.T.


Contoh hiburan yang ditonjolkan oleh Kerajaan PAS Kelantan (Konsert Jom Heboh yang telah disaring dengan garis panduan yang sesuai dengan syariat Islam) tidak lama dahulu menjadi bukti tiadanya larangan dalam Islam terhadap hiburan, yang ada hanyalah adalah garis panduan agar manusia tidak ‘berlebih – lebihan’ serta bersikap ‘melampau – lampau’ dalam mencari hiburan sehingga menanggalkan imej Islam yang dibawa. Firman Allah S.W.T:

“Wahai anak cucu Adam! Pakailah pakaianmu yang bagus pada setiap (memasuki) masjid, makan dan minumlah, tetapi jangan berlebihan. Sungguh, Allah tidak menyukai orang yang berlebih – lebihan.” [Al – Araf: 31]

Firman Allah S.W.T:

“Wahai orang – orang yang beriman! Janganlah kamu mengharamkan apa yang baik yang telah dihalalkan Allah kepadamu, dan janganlah kamu melampaui batas. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang melampaui batas.” [Al – Maidah: 87]


Wallahua’lam.

Keperluan Perpaduan Dalam Masyarakat Islam

Tuesday, June 8, 2010

Kegagalan umat Islam di seluruh dunia dalam mengenal pasti kelemahan diri sendiri adalah punca berlakunya penindasan terhadap umat Islam secara berterusan oleh musuh – musuh Islam baik di Palestin mahupun di negara – negara lain seperti Bosnia, Chechnya dan Pattani. Berita serangan Zionis ke atas Kapal Mavi Marmara yang membawa segerombolan aktivis dan sukarelawan daripada pelbagai negara dalam misi bantuan keamanan ke atas rakyat Palestin baru – baru ini bukanlah suatu berita yang asing untuk didengari. Kalau disingkap kembali sejarah - sejarah umat Islam bermula daripada zaman kemerdekaan hingga ke hari ini, pelbagai peristiwa kekejaman terhadap umat Islam telah berlaku. Namun begitu, hasil daripada peristiwa dan perbuatan kejam yang berlaku ke atas orang – orang Islam ini hanyalah mampu dilawan dengan kencaman dan tekanan oleh negara – negara Islam.


Persoalannya adalah sampai bilakah kezaliman yang berlaku ke atas umat Islam hari ini mesti dilawan hanya dengan melalui kencaman dan tekanan??? Umat Islam perlu sedar, sudah sampai masanya untuk umat Islam bangkit dalam memperkasakan diri mereka sendiri demi memartabatkan agama Islam sebagai agama yang diredhai Allah S.W.T. Umat Islam perlu mengenal pasti akan punca kelemahan diri mereka sendiri yang telah membuka ruang musuh – musuh Islam dalam melakukan penindasan dan kezaliman terhadap umat Islam sendiri. Justifikasi terhadap kelemahan ini adalah penting bagi membolehkan proses pembaik pulihan berlaku ke atas umat Islam.


Belajar dari Sejarah

Perpaduan adalah perkara pokok yang perlu di beri perhatian dalam memperkasa umat Islam hari ini. Perselisihan, pergaduhan dan permusuhan yang berlaku dikalangan umat Islam perlu diselesaikan dan dihindari daripada terus menerus melemahkan umat Islam. Kalau di lihat kepada sejarah Tanah Melayu, proses penjajahan hanya berlaku bila mana hilangnya perpaduan dalam sesuatu kerajaan itu. Teori “divide and conquer” yang membawa maksud pecah dan perintah telah membuktikan kejayaan pihak penjajah seperti Potugis, Belanda dan British dalam menakluki sesuatu bangsa dan kerajaan suatu masa dahulu.


Kegagalan Kerajaan Melayu Johor dan Aceh dalam menakluki semula Melaka daripada Portugis adalah peristiwa yang perlu dijadikan iktibar bahawasanya perpecahan hanya membawa kepada kerugian. Walaupun mempunyai pegangan agama yang sama, namun begitu, ketidak bersatunya antara Kerajaan Johor dan Kerajaan Aceh telah membawa kepada perang tiga segi (Aceh – Johor – Portugis) yang akhirnya mengagalkan usaha kedua – dua kerajaan dalam merampas kembali Melaka daripada pihak Portugis. Usaha merampas semula Melaka pasti akan lebih berjaya sekiranya Kerajaan Johor dan Aceh sama – sama bersatu menentang pihak Portugis. Sikap perpecahan sebeginilah yang perlu dielakkan oleh pemimpin dan masyarakat negara – negara Islam dalam menghadapi kezaliman dan penindasan terhadap umat Islam oleh musuh – musuh Islam.


Kegagalan perjuangan tokoh – tokoh penentang penjajah seperti Dol Said, Tok Janggut, Hj. Abdul Rahman Limbong dan Mat Kilau yang bersifat setempat telah membuktikan kepentingan perpaduan. Bayangkan sekiranya penentangan yang berlaku adalah bersama, kebarangkalian untuk tokoh – tokoh perjuangan Tanah Melayu ini untuk berjaya adalah lebih tinggi. Kejayaan orang - orang Melayu dalam menentang penubuhan Gagasan Malayan Union suatu masa dahulu telah membuktikan keperluan perpaduan dalam masyarakat Islam di seluruh dunia. Melalui kerjasama dan kesatuan yang mantap diantara orang - orang Melayu pada ketika itu telah berjaya mendesak Kerajaan British membubarkan Malayan Union yang disifatkan sebagai suatu ancaman terhadap agama Islam dan sistem beraja di Tanah Melayu.


Perpecahan Membawa Kerugian

Perpecahan yang melanda di kebanyakkan negara – negara Islam pada hari ini telah melemahkan umat Islam yang suatu masa dahulu adalah suatu umat yang mempunyai tamadun yang hebat seperti Kerajaan Abbasiyah, Umaiyah dan Uthmaniyah. Kemusnahan dan kejatuhan negara Islam seperti Iraq dan Afghanistan adalah berpunca daripada perpecahan di kalangan umat Islam di negara tersebut. Kegagalan pertubuhan negara – negara Islam seperti OIC(Organization of the Islamic Conference) dan juga LIga Negara – negara Arab dalam menangani krisis dan isu yang melanda negara Palestin sejak sekian lamanya membuktikan ketidaksatuan antara negara – negara Islam. Walaupun dari segi ekonomi kebanyakkan negara – negara pengeluar minyak adalah di kalangan negara Islam, namun begitu kegagalan dalam mencapai kesepakatan bagi melakukan sekatan terhadap negara – negara yang menzalimi negara yang lain membuktikan ketidaksatuan hati antara negara – negara Islam yang akhirnya membawa kepada penindasan terhadap umat Islam di seluruh dunia secara berterusan.


Umat Islam seharusnya menjadikan Junjungan Besar Nabi Muhammad S.A.W sebagai contoh teladan yang baik. Kejayaan Baginda S.A.W dalam menyatukan Bangsa Arab yang bersifat asabiyah melalui ajaran Islam yang mantap telah melahirkan bangsa yang hebat dan kuat dalam sejarah tamadun dunia. Kehebatan Bangsa Arab yang bersatu di bawah panji Islam telah mengangkat bangsa tersebut mengatasi Bangsa Rom dan Parsi yang terlebih dahulu muncul sebelum kedatangan Islam. Hubungan antara umat Islam yang terjalin diatas nama persaudaraan seharusnya mampu melahirkan umat yang bersatu – padu dan bukannya umat yang berpecah belah. Wallahua’lam.


P/s: Walaupun perpecahan bukanlah satu –satunya faktor yang menjadi punca kelemahan umat Islam di seluruh dunia pada hari ini, namun begitu isu berkaitan perpaduan di kalangan umat Islam adalah antara isu yang perlu diambil perhatian dan dipelihara agar kekuatan umat Islam dapat dipertingkatkan seterusnya dapat membantu masyarakat Islam dalam menghadapi cabaran musuh – musuh Islam.

Friday, June 18, 2010

Hentikanlah Budaya Meniru Barat

Posted by pSp at 3:07 PM 0 comments Links to this post

Baru – baru ini di Malaysia heboh diperkatakan mengenai isu berkaitan ‘First Lady’ yang mengaitkan isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansur. Malahan dewan parlimen turut tidak terlepas dalam membahaskan isu remeh yang tidak sepatutnya timbul sekiranya seseorang itu memahami dan menghormati perlembagaan yang telah sedia ada (sila baca ulasan Prof. Dr. Aziz Bari).

Isu – isu begini sebenarnya timbul bila kita terlalu suka meniru apa yang dibawa oleh Barat itu. Pendek kata, Dunia Barat seolah – olah telah menjadi kiblat dalam hidup kita sebagai umat Islam. Tengok sahajalah keadaan muda – mudi di Malaysia khursusnya yang berbangsa Melayu, apa sahaja yang dibawa oleh Barat pasti disanjung sehingga hilang segala jati diri kita yang dibina berdasarkan agama dan adat Melayu.

Dalam dunia hiburan sebagai contoh, kita boleh melihat bagaimana remaja Islam terikut – ikut dengan rentak permainan Barat sehingga sanggup memuja dan menjadikan artis – artis sebagai idola dan contoh teladan dalam kehidupan seharian. Rasullah S.A.W yang menjadi contoh teladan terbaik sepanjang zaman di ketepikan. Nasihat ulama – ulama selalu sahaja diperlekehkan sehingga menjejaskan institusi agama di negara ini. Bertitik – tolak kepada budaya inilah, pada hari ini kita boleh melihat bagaimana rapuhnya institusi kekeluargaan orang – orang Melayu. Apa tidaknya sekiranya yang dijadikan contoh teladan juga adalah serapuh kaca, sekali di ketuk maka pecah berderailah ia jatuh ke tanah.

Orang – orang Melayu seharusnya sedar bahawasanya apa yang dibawa oleh Barat itu tidak semuanya benar dan boleh dijadikan contoh. Pemikiran yang kritis berpaksikan ajaran agama Islam perlulah digunakan dalam menilai setiap perkara yang dibawa oleh Barat. Mana – mana perkara yang baik seharusnya dijadikan teladan dan mana – mana yang buruk seharusnya dijadikan sempadan. Renungkanlah kata – kata ini, “Umat Islam Seharusnya Belajar daripada Barat dan Bukannya Meniru Barat”. Wallahua’lam.


Continue Reading

Wednesday, June 16, 2010

Dilemma Melayu: Budaya Hendonisme

Posted by pSp at 9:26 AM 3 comments Links to this post

BUDAYA HENDONISME – Dari segi ‘pronunciation’ seakan – akan berkaitan dengan agama hindu tapi realitinya budaya ini diamalkan secara hebatnya oleh orang – orang Melayu yang rata – ratanya beragama Islam (walaupun masih ramai yang Islam hanya pada nama). Apakah yang dimaksudkan dengan budaya hendonisme?? Walaupun perkataan hendonisme hampir – hampir dengan perkataan Hindustan (aku pakai hentam jea, x tau la betul atau tidak), budaya hendonisme ini bukanlah sesuatu yang ada kena – mengena dengan agama hindu. Hendonisme menurut kamus dewan membawa maksud pegangan atau panduan hidup yang mementingkan keseronokkan atau kesenangan hidup. Justeru itu, secara ringkas dan mudahnya budaya hendonisme boleh disifatkan sebagi suatu budaya yang mementingkan keseronokkan (material) serta bersifat keterlaluan dalam mengejar hiburan yang bersifat duniawi semata – mata.


Hiburan adalah fitrah dalam diri manusia. Naluri manusia yang cenderung terhadap hiburan adalah sesuatu yang biasa dan normal. Menghubungkaitkan Bangsa Melayu dengan hiburan sememangnya tidak membawa kepada apa – apa kesalahan. Namun begitu, yang menjadi permasalahan disini apabila sikap orang Melayu itu sendiri yang gemar ‘berlebih – lebihan’ dalam mengejar hiburan. Hiburan yang tidak terkawal serta bersifat duniawi semata – mata akhirnya bukan sahaja telah membawa mereka kepada kancah kemaksiatan malahan juga telah membawa kepada pelbagai masalah yang lain seperti masalah keruntuhan akhlak, gejala sosial yang semakin teruk serta banyak lagi permasalahan yang timbul kesan daripada budaya hendonisme ini.


Di kaca TV, program – program yang bersifat hiburan semata – mata menjadi sajian utama masyarakat Malaysia. Rancangan realiti seperti mentor, akademi fantasia, one in millions, Malaysian Idol dan banyak lagi telah menjadi kewajipan bagi sesetengah rakyat Malaysia untuk ditontoni. Lebih memalukan, program – program ini lebih banyak disertai dan diikuti oleh masyarakat Melayu yang rata – ratanya beragama Islam. Daripada peserta hinggalah kepada penyokong dan penonton, kebanyakkan (boleh kata semua) disertai oleh masyarakat Melayu yang rata – ratanya beragama Islam. Kurangnya penglibatan masyarakat Cina dan India dalam program – program seperti ini menunjukkan ‘keIslamikan’ mereka secara tidak lansung.


Hasil kesan buruk yang dibawa oleh budaya ini, kita acapkali mendengar nasihat dan pandangan daripada mufti – mufti mahupun ustaz dan ustazah daripada jabatan agama di Malaysia yang melarang serta memperingatkan kita supaya tidak terjerumus kedalam dunia hiburan yang melampau –lampau. Malangnya, ‘respond’ yang kurang enak sering kedengaran daripada masyarakat Melayu itu sendiri apabila kehendak nafsu mereka dihalang. Akhirnya, kejahilan serta kebodohan diri sendiri dalam memahami agama Islam membawa penafsiran yang tidak benar terhadap ajaran Islam seperti kolot, kuno, jumud dan ketinggalan zaman.


Islam adalah agama fitrah bagi semua manusia. Sesuai sebagai agama fitrah, Islam tidak pernah melarang penganutnya daripada berhibur. Oleh itu, adalah menjadi kewajipan kita sebagai penganut agama Islam dalam menjaga batas – batas syariat sewaktu berhibur. Janganlah kita bersikap seperti kata pepatah Melayu “ sudah diberi betis hendakan peha pula”. Islam sememangnya membenarkan penganutnya untuk berhibur. Namun begitu, hiburan yang dilakukan haruslah selari dengan syariat dan perintah Allah serta tidak menjerumuskan diri kita terhadap kemaksiatan serta kelalaian kepada Allah S.W.T.


Contoh hiburan yang ditonjolkan oleh Kerajaan PAS Kelantan (Konsert Jom Heboh yang telah disaring dengan garis panduan yang sesuai dengan syariat Islam) tidak lama dahulu menjadi bukti tiadanya larangan dalam Islam terhadap hiburan, yang ada hanyalah adalah garis panduan agar manusia tidak ‘berlebih – lebihan’ serta bersikap ‘melampau – lampau’ dalam mencari hiburan sehingga menanggalkan imej Islam yang dibawa. Firman Allah S.W.T:

“Wahai anak cucu Adam! Pakailah pakaianmu yang bagus pada setiap (memasuki) masjid, makan dan minumlah, tetapi jangan berlebihan. Sungguh, Allah tidak menyukai orang yang berlebih – lebihan.” [Al – Araf: 31]

Firman Allah S.W.T:

“Wahai orang – orang yang beriman! Janganlah kamu mengharamkan apa yang baik yang telah dihalalkan Allah kepadamu, dan janganlah kamu melampaui batas. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang melampaui batas.” [Al – Maidah: 87]


Wallahua’lam.

Continue Reading

Tuesday, June 8, 2010

Keperluan Perpaduan Dalam Masyarakat Islam

Posted by pSp at 7:14 AM 1 comments Links to this post

Kegagalan umat Islam di seluruh dunia dalam mengenal pasti kelemahan diri sendiri adalah punca berlakunya penindasan terhadap umat Islam secara berterusan oleh musuh – musuh Islam baik di Palestin mahupun di negara – negara lain seperti Bosnia, Chechnya dan Pattani. Berita serangan Zionis ke atas Kapal Mavi Marmara yang membawa segerombolan aktivis dan sukarelawan daripada pelbagai negara dalam misi bantuan keamanan ke atas rakyat Palestin baru – baru ini bukanlah suatu berita yang asing untuk didengari. Kalau disingkap kembali sejarah - sejarah umat Islam bermula daripada zaman kemerdekaan hingga ke hari ini, pelbagai peristiwa kekejaman terhadap umat Islam telah berlaku. Namun begitu, hasil daripada peristiwa dan perbuatan kejam yang berlaku ke atas orang – orang Islam ini hanyalah mampu dilawan dengan kencaman dan tekanan oleh negara – negara Islam.


Persoalannya adalah sampai bilakah kezaliman yang berlaku ke atas umat Islam hari ini mesti dilawan hanya dengan melalui kencaman dan tekanan??? Umat Islam perlu sedar, sudah sampai masanya untuk umat Islam bangkit dalam memperkasakan diri mereka sendiri demi memartabatkan agama Islam sebagai agama yang diredhai Allah S.W.T. Umat Islam perlu mengenal pasti akan punca kelemahan diri mereka sendiri yang telah membuka ruang musuh – musuh Islam dalam melakukan penindasan dan kezaliman terhadap umat Islam sendiri. Justifikasi terhadap kelemahan ini adalah penting bagi membolehkan proses pembaik pulihan berlaku ke atas umat Islam.


Belajar dari Sejarah

Perpaduan adalah perkara pokok yang perlu di beri perhatian dalam memperkasa umat Islam hari ini. Perselisihan, pergaduhan dan permusuhan yang berlaku dikalangan umat Islam perlu diselesaikan dan dihindari daripada terus menerus melemahkan umat Islam. Kalau di lihat kepada sejarah Tanah Melayu, proses penjajahan hanya berlaku bila mana hilangnya perpaduan dalam sesuatu kerajaan itu. Teori “divide and conquer” yang membawa maksud pecah dan perintah telah membuktikan kejayaan pihak penjajah seperti Potugis, Belanda dan British dalam menakluki sesuatu bangsa dan kerajaan suatu masa dahulu.


Kegagalan Kerajaan Melayu Johor dan Aceh dalam menakluki semula Melaka daripada Portugis adalah peristiwa yang perlu dijadikan iktibar bahawasanya perpecahan hanya membawa kepada kerugian. Walaupun mempunyai pegangan agama yang sama, namun begitu, ketidak bersatunya antara Kerajaan Johor dan Kerajaan Aceh telah membawa kepada perang tiga segi (Aceh – Johor – Portugis) yang akhirnya mengagalkan usaha kedua – dua kerajaan dalam merampas kembali Melaka daripada pihak Portugis. Usaha merampas semula Melaka pasti akan lebih berjaya sekiranya Kerajaan Johor dan Aceh sama – sama bersatu menentang pihak Portugis. Sikap perpecahan sebeginilah yang perlu dielakkan oleh pemimpin dan masyarakat negara – negara Islam dalam menghadapi kezaliman dan penindasan terhadap umat Islam oleh musuh – musuh Islam.


Kegagalan perjuangan tokoh – tokoh penentang penjajah seperti Dol Said, Tok Janggut, Hj. Abdul Rahman Limbong dan Mat Kilau yang bersifat setempat telah membuktikan kepentingan perpaduan. Bayangkan sekiranya penentangan yang berlaku adalah bersama, kebarangkalian untuk tokoh – tokoh perjuangan Tanah Melayu ini untuk berjaya adalah lebih tinggi. Kejayaan orang - orang Melayu dalam menentang penubuhan Gagasan Malayan Union suatu masa dahulu telah membuktikan keperluan perpaduan dalam masyarakat Islam di seluruh dunia. Melalui kerjasama dan kesatuan yang mantap diantara orang - orang Melayu pada ketika itu telah berjaya mendesak Kerajaan British membubarkan Malayan Union yang disifatkan sebagai suatu ancaman terhadap agama Islam dan sistem beraja di Tanah Melayu.


Perpecahan Membawa Kerugian

Perpecahan yang melanda di kebanyakkan negara – negara Islam pada hari ini telah melemahkan umat Islam yang suatu masa dahulu adalah suatu umat yang mempunyai tamadun yang hebat seperti Kerajaan Abbasiyah, Umaiyah dan Uthmaniyah. Kemusnahan dan kejatuhan negara Islam seperti Iraq dan Afghanistan adalah berpunca daripada perpecahan di kalangan umat Islam di negara tersebut. Kegagalan pertubuhan negara – negara Islam seperti OIC(Organization of the Islamic Conference) dan juga LIga Negara – negara Arab dalam menangani krisis dan isu yang melanda negara Palestin sejak sekian lamanya membuktikan ketidaksatuan antara negara – negara Islam. Walaupun dari segi ekonomi kebanyakkan negara – negara pengeluar minyak adalah di kalangan negara Islam, namun begitu kegagalan dalam mencapai kesepakatan bagi melakukan sekatan terhadap negara – negara yang menzalimi negara yang lain membuktikan ketidaksatuan hati antara negara – negara Islam yang akhirnya membawa kepada penindasan terhadap umat Islam di seluruh dunia secara berterusan.


Umat Islam seharusnya menjadikan Junjungan Besar Nabi Muhammad S.A.W sebagai contoh teladan yang baik. Kejayaan Baginda S.A.W dalam menyatukan Bangsa Arab yang bersifat asabiyah melalui ajaran Islam yang mantap telah melahirkan bangsa yang hebat dan kuat dalam sejarah tamadun dunia. Kehebatan Bangsa Arab yang bersatu di bawah panji Islam telah mengangkat bangsa tersebut mengatasi Bangsa Rom dan Parsi yang terlebih dahulu muncul sebelum kedatangan Islam. Hubungan antara umat Islam yang terjalin diatas nama persaudaraan seharusnya mampu melahirkan umat yang bersatu – padu dan bukannya umat yang berpecah belah. Wallahua’lam.


P/s: Walaupun perpecahan bukanlah satu –satunya faktor yang menjadi punca kelemahan umat Islam di seluruh dunia pada hari ini, namun begitu isu berkaitan perpaduan di kalangan umat Islam adalah antara isu yang perlu diambil perhatian dan dipelihara agar kekuatan umat Islam dapat dipertingkatkan seterusnya dapat membantu masyarakat Islam dalam menghadapi cabaran musuh – musuh Islam.

Continue Reading