Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Mencari Semangat Yang Hilang – We are The Agents of Changes

Saturday, October 17, 2009
Sudah 2 minggu aku berada di Temerloh untuk menjalani clinical posting di Hospital Sultan Hj. Ahmad Shah (HoSHAS). Entah kenape posting kali ini aku seolah-olah lost dengan kehidupan aku. Semangat aku untuk terus kekal dalam bidang nursing nie makin hilang. May be I’m not worthy enough to be staff nurse. Kata-kata ni yang bermain kat dalam kotak pemikiran aku selama 2 minggu posting dekat Temerloh. Mungkin sebelum ini perasaan ini taklah membuak sangat kerana aku bekerja hanya sebagai assistance kepada staff nurse sahaja. Ape yang mereka order aku just follow. Tapi untuk posting kali ini yang melibatkan aku untuk manage pesakit-pesakit seperti seorang staff nurse yang sebenar adalah benar-benar merupakan satu cabaran yang aku rasa seperti bebanan yang tidak mampu untuk dipikul lagi.

Kadang-kadang aku rasa seperti aku sudah melaksanakan tanggungjawab untuk manage pesakit-pesakit di wad, tapi kadang-kadang aku masih merasakan yang aku sebenarnya just follow staff nurse punyer order (kenyataan ini bukan bermaksud staff nurse kat HoSHAH yang bersalah tapi lebih kepada diriku yang tak berapa pandai nak manage pesakit). Mungkin masalah ini aku sorang sahaja yang hadapi. Kawan-kawan yang lain nampaknya seperti tidak mempunyai banyak masalah.Inferior juga bile tengok member-member lain sentiasa bersemangat.

Bila dah jadi macam nie..aku teringat balik pada kata-kata Dr. Faridah sewaktu dia mengajar subject management in nursing dekat dalam kelas aku. Kata Dr. Faridah, “you are the agents of changes and hopefully I want to see the changes in nursing come from UIA students and UKM students”. Bila teringat kata-kata beliau, aku selalu terfikir, apakah layak untuk aku menjadi faktor perubahan dalam bidang kejururawatan ini seperti yang diharapkan oleh beliau.

Buat masa sekarang ini, masih jauh lagi untuk melayakan diri sebagai faktor kepada perubahan dalam nursing. Masih banyak yang perlu aku perbaiki dalam hidup ini. Yang paling penting, aku perlu mencari titik permulaan untuk aku bangkit semula dalam perjuangan hidup nie. Yang paling utama, perlu adanya semangat dalam diri ini. Semoga Allah mempermudahkan segala urusan hamba-Nya yang lemah ini.

Tambahan:

Penghargaan kepada Hassan & Roy yang selalu mendengar rungutan aku & sentiasa memberi support. Terima Kasih juga kepada Ismi & Fiey sebab bagi aku nasihat disaat tengah down nie, mudah-mudahan nasihat korang akan sentiasa menjadi paduan dalam hidup aku… InsyaAllah.

I. Jangan mudah berprasangka, terutamanya berprasangka kepada Allah S.W.T…Dia tahu apa yang terbaik untuk hamba-Nya.

II. Sesungguhnya, tanggungjawab itu amatlah berat dan besar sekali..Bagi sahabat-sahabat dan adik-adik yang telah MEMILIH atau PAKSARELA berada di jalan ini, fikirkanlah, ada sebab 'mengapa DIA pilih kita untuk berada di sini. Mungkin untuk menjadi 'nurse'. Mungkin juga tidak...Tapi, yang pasti, di situ pasti terletak hikmah kenapa kita di sini hari ini. HIKMAHNYA??Terokailah sendiri berbekalkan AKAL, HATI dan IMAN yang diberi.

Wallahua'lam

0 comments to Mencari Semangat Yang Hilang – We are The Agents of Changes:

Saturday, October 17, 2009

Mencari Semangat Yang Hilang – We are The Agents of Changes

Posted by pSp at 3:10 PM
Sudah 2 minggu aku berada di Temerloh untuk menjalani clinical posting di Hospital Sultan Hj. Ahmad Shah (HoSHAS). Entah kenape posting kali ini aku seolah-olah lost dengan kehidupan aku. Semangat aku untuk terus kekal dalam bidang nursing nie makin hilang. May be I’m not worthy enough to be staff nurse. Kata-kata ni yang bermain kat dalam kotak pemikiran aku selama 2 minggu posting dekat Temerloh. Mungkin sebelum ini perasaan ini taklah membuak sangat kerana aku bekerja hanya sebagai assistance kepada staff nurse sahaja. Ape yang mereka order aku just follow. Tapi untuk posting kali ini yang melibatkan aku untuk manage pesakit-pesakit seperti seorang staff nurse yang sebenar adalah benar-benar merupakan satu cabaran yang aku rasa seperti bebanan yang tidak mampu untuk dipikul lagi.

Kadang-kadang aku rasa seperti aku sudah melaksanakan tanggungjawab untuk manage pesakit-pesakit di wad, tapi kadang-kadang aku masih merasakan yang aku sebenarnya just follow staff nurse punyer order (kenyataan ini bukan bermaksud staff nurse kat HoSHAH yang bersalah tapi lebih kepada diriku yang tak berapa pandai nak manage pesakit). Mungkin masalah ini aku sorang sahaja yang hadapi. Kawan-kawan yang lain nampaknya seperti tidak mempunyai banyak masalah.Inferior juga bile tengok member-member lain sentiasa bersemangat.

Bila dah jadi macam nie..aku teringat balik pada kata-kata Dr. Faridah sewaktu dia mengajar subject management in nursing dekat dalam kelas aku. Kata Dr. Faridah, “you are the agents of changes and hopefully I want to see the changes in nursing come from UIA students and UKM students”. Bila teringat kata-kata beliau, aku selalu terfikir, apakah layak untuk aku menjadi faktor perubahan dalam bidang kejururawatan ini seperti yang diharapkan oleh beliau.

Buat masa sekarang ini, masih jauh lagi untuk melayakan diri sebagai faktor kepada perubahan dalam nursing. Masih banyak yang perlu aku perbaiki dalam hidup ini. Yang paling penting, aku perlu mencari titik permulaan untuk aku bangkit semula dalam perjuangan hidup nie. Yang paling utama, perlu adanya semangat dalam diri ini. Semoga Allah mempermudahkan segala urusan hamba-Nya yang lemah ini.

Tambahan:

Penghargaan kepada Hassan & Roy yang selalu mendengar rungutan aku & sentiasa memberi support. Terima Kasih juga kepada Ismi & Fiey sebab bagi aku nasihat disaat tengah down nie, mudah-mudahan nasihat korang akan sentiasa menjadi paduan dalam hidup aku… InsyaAllah.

I. Jangan mudah berprasangka, terutamanya berprasangka kepada Allah S.W.T…Dia tahu apa yang terbaik untuk hamba-Nya.

II. Sesungguhnya, tanggungjawab itu amatlah berat dan besar sekali..Bagi sahabat-sahabat dan adik-adik yang telah MEMILIH atau PAKSARELA berada di jalan ini, fikirkanlah, ada sebab 'mengapa DIA pilih kita untuk berada di sini. Mungkin untuk menjadi 'nurse'. Mungkin juga tidak...Tapi, yang pasti, di situ pasti terletak hikmah kenapa kita di sini hari ini. HIKMAHNYA??Terokailah sendiri berbekalkan AKAL, HATI dan IMAN yang diberi.

Wallahua'lam

0 comments