Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Yang Lucu & Yang Mengemparkan

Sunday, September 27, 2009

2-3 hari ini kita disajikan dengan bermacam-macam isu menarik diakhbar-akhbar tempat. Kalau isu di dalam Malaysia kita di hebohkan dengan cadangan Papa (Persatuan Agensi Pembantu Rumah Asing) yang mengemukakan khidmat pembantu rumah di bayar mengikut jam dengan kadar bayaran sebanyak RM 25 sejam. Huhu, aku selaku pelajar yang masih terpinga-pinga dengan kerjaya pada masa akan datang ini pun terkedu sekejap apabila membaca tajuk utama surat khabar tersebut. Haha, rasa macam hendak berhenti belajar pun ada juga. Buat apa belajar tinggi-tinggi kalau bekerja sebagai amah pun boleh dapat banyak duit.

Mungkin ada alasan disebalik cadangan Papa ini. Namun begitu, kalau dihitung dan difikir semula apakah benar alasan Papa ini bahawa dengan melaksanakan cadangan ini majikan dapat mengurangkan perbelanjaan bulanan sebanyak RM900? Apakah benar kita dapat mengurangkan masalah pengambilan pembantu rumah secara haram? Rasa-rasanya tidak semua yang diutarakan oleh Papa itu boleh diterima pakai. Kerajaan perlu melakukan kajian lebih terperinci sebelum membuat sebarang keputusan. Papa juga perlulah berusaha dalam menjelaskan permasalahan ini dengan lebih terperinci agar tidak akan timbul sebarang persoalan dan keraguan terhadap cadangan yang cuba diketengahkan oleh pihak mereka.

Isu di luar negara pula, kita digembarkan dengan kontroversi yang dicetuskan oleh Pemimpin Libya, Muammar Gaddafi yang mengoyakkan kulit muka piagam PBB dan seterusnya melemparkan buku piagam tersebut ke arah podium. Dalam ucapan sulungnya yang berlansung selama 1 jam 36 minit, beliau turut menyelar tindakan PBB yang selama ini dimonopoli oleh negara-negara yang mempunyai kuasa veto. Mungkin rata-rata seluruh umat Islam akan mempersetujui tindakan beliau ini. Mudah-mudahan tindakan Muammar Ghadaffi ini sedikit sebanyak mampu membuka mata penduduk dunia atas ketidakadilan yang telah lama menyelubungi seluruh negara yang lemah di dunia ini terutamanya negara-negara Islam.

Cuba kita imbas kembali bagaimana Rusia selaku negara yang mempunyai kuasa veto menghalalkan peperangan dan pembunuhan ke atas umat Islam di Chechnya. Tidak lupa juga bagaimana mereka menggunakan kuasa mereka dalam membenarkan usaha mereka mencerobohi Negara Georgia. Kita lihat pula bagaimana Amerika Syarikat dan sekutunya Britain yang turut menggunakan kuasa veto mereka dalam melancarkan peperangan ke atas Afghanistan dan Iraq tanpa sebarang bukti yg kukuh. Kita lihat bagaimana kegagalan PBB dalam menyelesaikan segala permasalahan dunia yang melibatkan Negara-negara yang mempunyai kuasa veto. Ironinya, penubuhan PBB hanya bertindak sebagai sebuah badan yang hanya menghalang sebarang bentuk jenayah yang dilakukan oleh negara-negara yang tidak mempunyai kuasa veto dan pada masa yang sama pula, PBB membenarkan negara-negara yang memiliki kuasa veto ini melakukan kekejaman terhadap negara-negara lain.

Wallahua’lam

Perginya Ramadhan Mungkin yang Terakhir dalam Hidup Kita…

Sunday, September 20, 2009

Hari ini ramadhan pergi meninggalkan kita. Mungkinkah ini Ramadhan yang terakhir buat kita di Bumi Allah S.W.T. Sepanjang sebulan kita menempuh bulan ramadhan, berapa banyak sangatkah amalan yang telah kita lakukan. Mungkin ada yang berjaya melakukan pelbagai ibadah sepanjang menempuh bulan ramadhan ini dan mungkin juga ada yang tewas dalam mengerjakan perintah Allah S.W.T.

Namun yang paling penting sekali, berapa banyakah amalan kita yang diterima Allah S.W.T. Sekalipun kita berjaya melaksanakan pelbagai ibadah sepanjang bulan Ramadhan ini, tapi belum pasti amalan kita akan diterima oleh Allah S.W.T. Belum pasti Allah meredhai hidup kita jika tidak disertai dengan keikhlasan di dalam hati. Mungkin dalam kita sibuk mengerjakan ibadah, sekali-sekala timbul rasa riak dalam hati kita. Alangkah ruginya kita menjadi hamba yang tidak mendapat keredhaan Allah S.W.T.

Yang pasti Ramadhan telah meninggallkan kita. Yang pasti kita belum tentu dapat bertemu dengan bulan yang mulia ini di masa hadapan. Ambillah segala yang baik dan tinggalkanlah segala yang buruk. Apa yang baik yang dapat kita pelajari di bulan Ramadhan kali ini mudah-mudahn akan kekal dihati kita dan seterusnya akan memandu kita menjadi hamba yang soleh di sisi Allah S.W.T.

Wallahua’lam.

Selamat Hari Raya

Maaf Zahir & Batin

Diploma Nurse dan Degree Nurse-Persaingan atau Perubahan??

Friday, September 18, 2009

Baru-baru ini aku ade terbaca tentang perbincangan satu isu berkenaan degree nurse di Forum Paramedik (boleh link melalui alamat ini bagi sesiapa yang berminat nak baca; http://paramedik.bbfr.net/berita-terkini-warga-jururawat-f79/jururawat-u41-tiada-fungsi-t5122-30.htm). Alhamdulillah, daripada penulisan dan perbincangan yang dibuat, masih terdapat sesetengah pihak dalam bidang kesihatan yang memahami tentang permasalahan dan memberikan respond yang sangat baik dalam menilai permasalahan ini. Selepas membaca beberapa perbincangan yang dibuat, terasa seperti dapat bernafas kembali kerana dalam keadaan tidak sedar masih ada golongan yang mempunyai pemikiran terbuka mengenai permasalahan ini dan tidak jumud dalam memberi komentar masing-masing. Bermakna dekat sini, kita masih mendapat sokongan bagi sesetengah pihak yang berfikiran terbuka berkenaan isu degree nurse dan diploma nurse ini.

Cuma untuk ruang kali ini aku sekadar hendak berkongsi pandangan mengenai isu disebalik ‘degree nurse dan diploma nurse’. Buat masa sekarang ini, masih ramai lagi orang yang keliru dengan kewujudan ijazah sarjana muda dalam jurusan kejururawatan. Ada yang merasa pelik dengan kewujudan kursus ini dan ada juga yang merasakan kewujudan kursus ini sebagai suatu yang tidak penting. Apa-apa pun pandangan orang tehadap isu ini, kebanyakan mereka yang menolak kewujudan ‘degree nurse’ ini mungkin atas dasar ketidak jelasan terhadap isu tersebut. Pada pandangan aku, kursus ini sememangnya perlu diwujudkan dan seharusnya benda ini telah berlaku lebih awal lagi. Cuma pemasalahan sekarang ini terdapat sesetengah pihak yang masih tidak mahukan perubahan mungkin atas dasar kepentingan peribadi masing-masing. Lebih menyedihkan lagi, penolakan orang terhadap khursus ini datangnya dari mereka yang berlatar belakangkan bidang kesihatan. Semua orang perlu sedar bahawa kewujudan kursus ijazah sarjana muda dalam jurusan kejurawatan ini sebenarnya sebagai suatu proses perbaikan bidang kejururawatan dan bukan sebagai saingan kepada mereka yang berada dalam kursus diploma kejururawatan seperti kebanyakan pihak anggap.

Pengenalan kepada kursus ijazah sarjana muda dalam bidang kejururawatan ini merupakan langkah pertama dalam proses untuk menangkat profession kejururawatan ini ke suatu tahap yang lebih tinggi. Namun begitu hasrat ini mugkin tidak akan terlaksana apabila wujud fenomena yang seakan-akan menafikan degree nurse di hospital-hospital kerajaan hanya kerana perbezaan bayaran atau tangga gaji yang merupakan isu sampingan. Bagi pendapat aku, bayaran tangga gaji yang lebih kepada mereka yang mempunyai ijazah dalam bidang kejururawatan ini bukanlah satu bentuk ketidakadilan kepada diploma nurse kerana mereka yang mengikuti kursus ijazah ini sebenarnya menjalani proses pembelajaran yang lebih lama daripada mereka yang mengikuti kursus diploma. Justeru itu, cost pembelajaran mereka lebih tinggi dan bayaran yang mereka perolehi sebenarnya akan digunakan untuk membayar pinjaman pembelajaran mereka.

Cubalah kita bayangkan, jika kursus ijazah kejururawatan ini ditutup hanya kerana semata-mata terdapat pihak yang tidak bersetuju dengan bayaran yang mereka terima, apakah nasib profession kejururawatan ini di masa hadapan?? Bagaimana pula dengan nasib-nasib diploma nurse yang ada?? Adakah mereka hanya akan kekal ditahap diploma seumur hidup mereka dan tidak akan ada proses pembaikan dalam hidup mereka?? Jika ini yang akan berlaku, maka selama-lamanyalah diploma nurse ini akan menerima bayaran yang sama apabila tidak berlakunya ‘upgrading process’ dalam diri mereka. Bukankah itu akan memberi kerugian kepada profession kejururawatan itu sendiri?? Malah tidak salah kalau dikatakan bahawa perkara ini juga akan merugikan bidang kesihatan itu sendiri.

Mungkin semua akan tertanya-tanya bagaimana dengan penutupan atau ketidak iktirafan dari sesetengah pihak terhadap kursus ijazah kejururawatan ini akan merugikan?? Sebenarnya, kalau dilihat di negara-negara maju seperti US, UK, Hong Kong and Australia, kebanyakan kursus kejururawatan telah berada pada tahap yang lebih tinggi seperti degree, master atau PHD. Keadaan ini memberi kelebihan kepada jururawat di sana untuk sama-sama terlibat dalam membuat keputusan yang berkaitan rawatan dan penjagaan pesakit tanpa mengharapkan kepada arahan doctor semata-mata. Kerjasama di antara jururawat dan doktor akan menjadi lebih berkesan apabila jururawat mempunyai pengetahuan yang setaraf dengan doctor. Jadi, melalui kursus ijazah dalam kejururawatan ini juga barulah kita dapat kikis tanggapan bahawa jururawat hanya berkerja sebagai ”iron maid” doktor sahaja kerana apa sahaja keputusan doktor perlu diikut. Sebaliknya, apabila pengetahuan kejururawatan ini sudah hampir sama dengan doctor, meraka juga boleh membuat keputusan bila masa ketiadaan atau kekurangan doktor di wad hospital. Pendek kata, bebanan kerja doctor boleh dikurangkan. Cuma disini perlu dijelaskan juga bahawa bukanlah jawatan degree nurse ini boleh mengambil alih bidang tugasan doctor, tapi sekadar dapat mengurangkan bebanan kerja doktor apabila pengetahuan yang mereka miliki hampir lebih kurang sama. Juga perlu difahami bahawa bidang kuasa doktor dan jururawat adalah berbeza yang mana doktor lebih kepada ‘treatment and curing of diseases’ manakala jururawat lebih kepada ‘caring of patients’.

Kesimpulannya, kursus ijazah kejururawatan ini bagus, Cuma terdapat segelintir pihak yang berkepentingan sahaja yang merasakan benda ini merugikan. Cubalah kita bayangkan bila mane di Negara Malaysia ini kita dapat melahirkan degree nurse dan pada masa yang sama juga kita dapat mengupgrapekan taraf diploma nurse yang ada ke tahap degree?? Kita sebenarnya dapt menubuhkan suatu profession yang mana akan dapat member impak kepada sistem kesihatan bila mana suara kita akan didengari dan diterima pakai oleh masyarakat. Sebaliknya, jika kita masih hendak mengekalkan kedudukan jururawat ini pada kedudukan kumpulan sokongan sahaja sepertimana yang berlaku pada hari ini, maka tidak akan ada satu pihak pun yang akan menerima pandangan dan cadangan kita.

Cubalah kita renungkan kepada profession perguruan yang mana mereka telah berjaya menubuhkan suatu gagasan yang mewakili guru-guru di seluruh Malaysia (tanpa mengira mengira tangga gaji; diploma,degree atau master) dan mampu untuk mengeluarkan pendapat atau cadangan yang difikirkan sesuai dengan sistem pendidikan di Malaysia. Mereka juga dapat mempertahankan segala hak-hak yang berkaitan dengan kepentingan mereka bersama.

Betapa indahnya jika bidang kejururawatan juga mampu mengikuti jejak langkah ini. Sebenarnya, kita yang memegang profession kejurawatan ini juga boleh mencontohi profession perguruan jika kita tidak terlalu berfikiran sempit hanya kerana isu-isu yang remeh-temeh (doctor dan jururawat tidak boleh sama tahap, bayaran doctor dan jururawat tidak boleh sama, degree nurse buat kerja yang sama dengan diploma jadi buat apa nak bayar lebih) yang diketengahkan oleh sesetengah pihak yang tidak menyukai akan perkembangan dalam bidang kejururawatan ini. Akhir sekali, minta semua pihak terutamanya para jururawat yang ada agar dapat berfikir dengan jelas dan baik. Sama ada kita ini degree nurse atau diploma nurse, kita sebenarnya berkongsi tujuan dan matlamat yang sama.

Wallahua’lam

Sahabat...

Tuesday, September 8, 2009





















Musibah atau Rahmat??

Saturday, September 5, 2009


Semalam bersamaan 4hb September 2009 bersamaan 14 Ramadhan 1430H mencatatkan sejarah istimewa apabila selipar aku hilang buat kali ke-3 di masjid sewaktu solat teraweh. Heran dan pelik kerana tidak aku sangka masih terdapat segelintir orang yang tidak mendapat kesan walaupun kita sudah berpuasa selama 14 hari.

Tatkala ramai orang Islam yang sibuk mencari dan mengejar malam Lailatul Qadar, masih terdapat mereka yang leka dengan hal-hal duniawi. Ya Allah, Engkau jauhilah diriku daripada tergolong kedalam orang-orang yang rugi.

Mungkin ini semua dugaan yang telah Allah S.W.T tentukan kepada diriku dalam melatih diri menjadi insan yang penyabar. Ya Allah, Engkau jadikanlah musibah yang telah Engkau berikan kepadaku sebagai jambatan kesenangan di akhirat kelak.

Biarlah aku kehilangan selipar pada hari ini asalkan aku tidak kehilangan Rahmat Allah S.W.T yang Maha Luas. Siapa yang tahu, mungkin disebalik musibah yang menimpa diri kita di dunia ini akan menjadi Rahmat di akhirat kelak. Hanya Allah yang Maha Mengetahui akan sesuatu kejadian. Sesungguhnya, Allah S.W.T tidak akan menjadikan sesuatu itu dengan sia-sia. Wallahua’lam

Renungan:

Maha Suci Allah S.W.T daripada menjadikan sesuatu itu dengan sia-sia. Firman Allah S.W.T:

Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi, dan silih bergantinya malam dan siang terdapat tanda-tanda bagi orang-orang yang berakal, (yaitu) orang-orang yang mengingat Allah sambil berdiri atau duduk atau dalam keadan berbaring dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi (seraya berkata): "Ya Tuhan kami, tiadalah Engkau menciptakan ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari siksa neraka. (Ali Imran: 190-191)

Betapa Allah S.W.T Menyayangi Hamba-hamba-Nya

Thursday, September 3, 2009

Aik! Makin gemuk kamu sekarang...Kamu dah Kahwin ke??

Inilah kata-kata yang aku terima sewaktu berjumpa dengan Ust. Felza selepas selesai menunaikan solat teraweh di Masji d Tengku Ampuan Afzan. Rase seronok timbul dalam diri sebab agak lama juga tidak berjumpa dengan ustaz yang pernah mengajar aku mengaji dalam kelas Tilawah Al-Quran di UIAM. Lebih seronoknya, malam sebelum aku bertemu dengan Ust Felza aku juga sempat berjumpa dengan Ust. Kamaruzaman yang juga pernah mengajar aku mengaji dalam kelas Tilawah Al-Quran. Walaupun kami hanya bercakap-cakap biasa jea, Alhamdulillah aku seperti mendapat sesuatu peringatan dari pada kata-kata Ustaz Felza yang mungkin tidak kurang seperti perbualan biasa bagi orang lain.

Hm... dekat sini aku bukanlah hendak menceritakan betapa hebatnya perut aku mengalami proses pembesar sejak kebelakangan ini dek kerana terlalu sibuk dengan kerja-kerja dalam persatuan, assignment dan research (haha..masih mencari alasan yang diri sendiri bukan factor kegemukan), tetapi aku lebih nak berkongsi tentang perasaan yang lahir daripada kata-kata ustaz aku ini. Mungkin pada sesetengah orang, kata-kata macam ini hanyalah perbualan biasa. Tapi kalau diteliti dan dihayati sebenarnya terdapat isi-isi tersirat yang boleh diambil sebagai peringatan bersama.

Mungkin selama aku menjalani kehidupan aku sebelum ini aku tidak pernah pun terpikir untuk menjaga kesihatan diri ataupun menjaga makan aku. Kalau ada pun mungkin hanya mengikut musim atau mengikut hormon. Tapi bila tiba bulan Ramadhan, tanpa disuruh pun kita akan berpuasa dan semua orang pun dah tahu kelebihan-kelebihan berpuasa. Antara kelebihan berpuasa ini kita dapat merehatkan sistem penghadaman kita yang telah bekerja keras selama setahun memproses makanan-makanan yang kita makan secara berterusan tanpa memikirkan kesan sampingan terhadap kesihatan diri (bak kata pepatah orang dulu-dulu, selagi bernafas selagi itulah mulut mengunyah..haha ini aku cipta sendiri). Kadang-kadang, kalau dipikir balik, kita ini ibarat manusia yang bersifat LEMBU bila tiba soal makan. Mulut sentiasa hendak mengunyah walaupun perut tak lapar.

Alhamdulillah, Allah S.W.T itu Maha Penyayang lagi Maha Mengetahui, sesungguhnya Allah S.W.T memang sudah mengetahui akan tingkah-laku dan sifat-sifat hamba-Nya. Kurnian bulan Ramadhan yang mulia ini kepada kita bukan sahaja untuk mendidik rohani dan jiwa kita tetapi juga untuk melatih fizikal kita untuk menjadi sihat dan cergas. Selain Allah S.W.T memberikan ganjaran yang tidak terhitung pada bulan Ramadhan ini, Allah S.W.T juga memberikan peluang kepada kita untuk menjaga semula kesihatan kita. Masih teringat lagi kata-kata dekan aku, mengikut pengalaman dia bekerja di hospital selama berpuluh-puluh tahun, apabila tiba bulan bulan Ramadhan, jumlah pesakit yang masuk di hospital akan berkurang berbanding bulan-bulan yang lain. Apakah maksud kata-kata ini?? Ini sebenarnya menunjukan betapa Rahmat Allah S.W.T itu luas dan kita sebagai hamba-Nya yang hina dan sentiasa lupa perlu sedar betapa kita selama ini hidup dalam kezaliman terhadap diri sendiri. Cuba bayangkan kalau hidup kita tanpa bulan Ramadhan??Agak-agaknya lah, sebelum sempat kita sampai umur 30 tahun ramai yang sudah mati dek kerana menghidapi bermacam-macam penyakit. Inilah Rahmat Allah S.W.T yang kadang-kadang kita tidak fikir atau malas nak fikir. Betapa Allah S.W.T itu menyayangi hamba-hamba-Nya...Wallahua’lam

Tambahan:

Hehe..gambar dekat atas tue perhiasan aje, bukan gambar aku yo...

Sunday, September 27, 2009

Yang Lucu & Yang Mengemparkan

Posted by pSp at 8:04 AM 0 comments Links to this post

2-3 hari ini kita disajikan dengan bermacam-macam isu menarik diakhbar-akhbar tempat. Kalau isu di dalam Malaysia kita di hebohkan dengan cadangan Papa (Persatuan Agensi Pembantu Rumah Asing) yang mengemukakan khidmat pembantu rumah di bayar mengikut jam dengan kadar bayaran sebanyak RM 25 sejam. Huhu, aku selaku pelajar yang masih terpinga-pinga dengan kerjaya pada masa akan datang ini pun terkedu sekejap apabila membaca tajuk utama surat khabar tersebut. Haha, rasa macam hendak berhenti belajar pun ada juga. Buat apa belajar tinggi-tinggi kalau bekerja sebagai amah pun boleh dapat banyak duit.

Mungkin ada alasan disebalik cadangan Papa ini. Namun begitu, kalau dihitung dan difikir semula apakah benar alasan Papa ini bahawa dengan melaksanakan cadangan ini majikan dapat mengurangkan perbelanjaan bulanan sebanyak RM900? Apakah benar kita dapat mengurangkan masalah pengambilan pembantu rumah secara haram? Rasa-rasanya tidak semua yang diutarakan oleh Papa itu boleh diterima pakai. Kerajaan perlu melakukan kajian lebih terperinci sebelum membuat sebarang keputusan. Papa juga perlulah berusaha dalam menjelaskan permasalahan ini dengan lebih terperinci agar tidak akan timbul sebarang persoalan dan keraguan terhadap cadangan yang cuba diketengahkan oleh pihak mereka.

Isu di luar negara pula, kita digembarkan dengan kontroversi yang dicetuskan oleh Pemimpin Libya, Muammar Gaddafi yang mengoyakkan kulit muka piagam PBB dan seterusnya melemparkan buku piagam tersebut ke arah podium. Dalam ucapan sulungnya yang berlansung selama 1 jam 36 minit, beliau turut menyelar tindakan PBB yang selama ini dimonopoli oleh negara-negara yang mempunyai kuasa veto. Mungkin rata-rata seluruh umat Islam akan mempersetujui tindakan beliau ini. Mudah-mudahan tindakan Muammar Ghadaffi ini sedikit sebanyak mampu membuka mata penduduk dunia atas ketidakadilan yang telah lama menyelubungi seluruh negara yang lemah di dunia ini terutamanya negara-negara Islam.

Cuba kita imbas kembali bagaimana Rusia selaku negara yang mempunyai kuasa veto menghalalkan peperangan dan pembunuhan ke atas umat Islam di Chechnya. Tidak lupa juga bagaimana mereka menggunakan kuasa mereka dalam membenarkan usaha mereka mencerobohi Negara Georgia. Kita lihat pula bagaimana Amerika Syarikat dan sekutunya Britain yang turut menggunakan kuasa veto mereka dalam melancarkan peperangan ke atas Afghanistan dan Iraq tanpa sebarang bukti yg kukuh. Kita lihat bagaimana kegagalan PBB dalam menyelesaikan segala permasalahan dunia yang melibatkan Negara-negara yang mempunyai kuasa veto. Ironinya, penubuhan PBB hanya bertindak sebagai sebuah badan yang hanya menghalang sebarang bentuk jenayah yang dilakukan oleh negara-negara yang tidak mempunyai kuasa veto dan pada masa yang sama pula, PBB membenarkan negara-negara yang memiliki kuasa veto ini melakukan kekejaman terhadap negara-negara lain.

Wallahua’lam

Continue Reading

Sunday, September 20, 2009

Perginya Ramadhan Mungkin yang Terakhir dalam Hidup Kita…

Posted by pSp at 1:26 AM 1 comments Links to this post

Hari ini ramadhan pergi meninggalkan kita. Mungkinkah ini Ramadhan yang terakhir buat kita di Bumi Allah S.W.T. Sepanjang sebulan kita menempuh bulan ramadhan, berapa banyak sangatkah amalan yang telah kita lakukan. Mungkin ada yang berjaya melakukan pelbagai ibadah sepanjang menempuh bulan ramadhan ini dan mungkin juga ada yang tewas dalam mengerjakan perintah Allah S.W.T.

Namun yang paling penting sekali, berapa banyakah amalan kita yang diterima Allah S.W.T. Sekalipun kita berjaya melaksanakan pelbagai ibadah sepanjang bulan Ramadhan ini, tapi belum pasti amalan kita akan diterima oleh Allah S.W.T. Belum pasti Allah meredhai hidup kita jika tidak disertai dengan keikhlasan di dalam hati. Mungkin dalam kita sibuk mengerjakan ibadah, sekali-sekala timbul rasa riak dalam hati kita. Alangkah ruginya kita menjadi hamba yang tidak mendapat keredhaan Allah S.W.T.

Yang pasti Ramadhan telah meninggallkan kita. Yang pasti kita belum tentu dapat bertemu dengan bulan yang mulia ini di masa hadapan. Ambillah segala yang baik dan tinggalkanlah segala yang buruk. Apa yang baik yang dapat kita pelajari di bulan Ramadhan kali ini mudah-mudahn akan kekal dihati kita dan seterusnya akan memandu kita menjadi hamba yang soleh di sisi Allah S.W.T.

Wallahua’lam.

Selamat Hari Raya

Maaf Zahir & Batin

Continue Reading

Friday, September 18, 2009

Diploma Nurse dan Degree Nurse-Persaingan atau Perubahan??

Posted by pSp at 9:34 AM 25 comments Links to this post

Baru-baru ini aku ade terbaca tentang perbincangan satu isu berkenaan degree nurse di Forum Paramedik (boleh link melalui alamat ini bagi sesiapa yang berminat nak baca; http://paramedik.bbfr.net/berita-terkini-warga-jururawat-f79/jururawat-u41-tiada-fungsi-t5122-30.htm). Alhamdulillah, daripada penulisan dan perbincangan yang dibuat, masih terdapat sesetengah pihak dalam bidang kesihatan yang memahami tentang permasalahan dan memberikan respond yang sangat baik dalam menilai permasalahan ini. Selepas membaca beberapa perbincangan yang dibuat, terasa seperti dapat bernafas kembali kerana dalam keadaan tidak sedar masih ada golongan yang mempunyai pemikiran terbuka mengenai permasalahan ini dan tidak jumud dalam memberi komentar masing-masing. Bermakna dekat sini, kita masih mendapat sokongan bagi sesetengah pihak yang berfikiran terbuka berkenaan isu degree nurse dan diploma nurse ini.

Cuma untuk ruang kali ini aku sekadar hendak berkongsi pandangan mengenai isu disebalik ‘degree nurse dan diploma nurse’. Buat masa sekarang ini, masih ramai lagi orang yang keliru dengan kewujudan ijazah sarjana muda dalam jurusan kejururawatan. Ada yang merasa pelik dengan kewujudan kursus ini dan ada juga yang merasakan kewujudan kursus ini sebagai suatu yang tidak penting. Apa-apa pun pandangan orang tehadap isu ini, kebanyakan mereka yang menolak kewujudan ‘degree nurse’ ini mungkin atas dasar ketidak jelasan terhadap isu tersebut. Pada pandangan aku, kursus ini sememangnya perlu diwujudkan dan seharusnya benda ini telah berlaku lebih awal lagi. Cuma pemasalahan sekarang ini terdapat sesetengah pihak yang masih tidak mahukan perubahan mungkin atas dasar kepentingan peribadi masing-masing. Lebih menyedihkan lagi, penolakan orang terhadap khursus ini datangnya dari mereka yang berlatar belakangkan bidang kesihatan. Semua orang perlu sedar bahawa kewujudan kursus ijazah sarjana muda dalam jurusan kejurawatan ini sebenarnya sebagai suatu proses perbaikan bidang kejururawatan dan bukan sebagai saingan kepada mereka yang berada dalam kursus diploma kejururawatan seperti kebanyakan pihak anggap.

Pengenalan kepada kursus ijazah sarjana muda dalam bidang kejururawatan ini merupakan langkah pertama dalam proses untuk menangkat profession kejururawatan ini ke suatu tahap yang lebih tinggi. Namun begitu hasrat ini mugkin tidak akan terlaksana apabila wujud fenomena yang seakan-akan menafikan degree nurse di hospital-hospital kerajaan hanya kerana perbezaan bayaran atau tangga gaji yang merupakan isu sampingan. Bagi pendapat aku, bayaran tangga gaji yang lebih kepada mereka yang mempunyai ijazah dalam bidang kejururawatan ini bukanlah satu bentuk ketidakadilan kepada diploma nurse kerana mereka yang mengikuti kursus ijazah ini sebenarnya menjalani proses pembelajaran yang lebih lama daripada mereka yang mengikuti kursus diploma. Justeru itu, cost pembelajaran mereka lebih tinggi dan bayaran yang mereka perolehi sebenarnya akan digunakan untuk membayar pinjaman pembelajaran mereka.

Cubalah kita bayangkan, jika kursus ijazah kejururawatan ini ditutup hanya kerana semata-mata terdapat pihak yang tidak bersetuju dengan bayaran yang mereka terima, apakah nasib profession kejururawatan ini di masa hadapan?? Bagaimana pula dengan nasib-nasib diploma nurse yang ada?? Adakah mereka hanya akan kekal ditahap diploma seumur hidup mereka dan tidak akan ada proses pembaikan dalam hidup mereka?? Jika ini yang akan berlaku, maka selama-lamanyalah diploma nurse ini akan menerima bayaran yang sama apabila tidak berlakunya ‘upgrading process’ dalam diri mereka. Bukankah itu akan memberi kerugian kepada profession kejururawatan itu sendiri?? Malah tidak salah kalau dikatakan bahawa perkara ini juga akan merugikan bidang kesihatan itu sendiri.

Mungkin semua akan tertanya-tanya bagaimana dengan penutupan atau ketidak iktirafan dari sesetengah pihak terhadap kursus ijazah kejururawatan ini akan merugikan?? Sebenarnya, kalau dilihat di negara-negara maju seperti US, UK, Hong Kong and Australia, kebanyakan kursus kejururawatan telah berada pada tahap yang lebih tinggi seperti degree, master atau PHD. Keadaan ini memberi kelebihan kepada jururawat di sana untuk sama-sama terlibat dalam membuat keputusan yang berkaitan rawatan dan penjagaan pesakit tanpa mengharapkan kepada arahan doctor semata-mata. Kerjasama di antara jururawat dan doktor akan menjadi lebih berkesan apabila jururawat mempunyai pengetahuan yang setaraf dengan doctor. Jadi, melalui kursus ijazah dalam kejururawatan ini juga barulah kita dapat kikis tanggapan bahawa jururawat hanya berkerja sebagai ”iron maid” doktor sahaja kerana apa sahaja keputusan doktor perlu diikut. Sebaliknya, apabila pengetahuan kejururawatan ini sudah hampir sama dengan doctor, meraka juga boleh membuat keputusan bila masa ketiadaan atau kekurangan doktor di wad hospital. Pendek kata, bebanan kerja doctor boleh dikurangkan. Cuma disini perlu dijelaskan juga bahawa bukanlah jawatan degree nurse ini boleh mengambil alih bidang tugasan doctor, tapi sekadar dapat mengurangkan bebanan kerja doktor apabila pengetahuan yang mereka miliki hampir lebih kurang sama. Juga perlu difahami bahawa bidang kuasa doktor dan jururawat adalah berbeza yang mana doktor lebih kepada ‘treatment and curing of diseases’ manakala jururawat lebih kepada ‘caring of patients’.

Kesimpulannya, kursus ijazah kejururawatan ini bagus, Cuma terdapat segelintir pihak yang berkepentingan sahaja yang merasakan benda ini merugikan. Cubalah kita bayangkan bila mane di Negara Malaysia ini kita dapat melahirkan degree nurse dan pada masa yang sama juga kita dapat mengupgrapekan taraf diploma nurse yang ada ke tahap degree?? Kita sebenarnya dapt menubuhkan suatu profession yang mana akan dapat member impak kepada sistem kesihatan bila mana suara kita akan didengari dan diterima pakai oleh masyarakat. Sebaliknya, jika kita masih hendak mengekalkan kedudukan jururawat ini pada kedudukan kumpulan sokongan sahaja sepertimana yang berlaku pada hari ini, maka tidak akan ada satu pihak pun yang akan menerima pandangan dan cadangan kita.

Cubalah kita renungkan kepada profession perguruan yang mana mereka telah berjaya menubuhkan suatu gagasan yang mewakili guru-guru di seluruh Malaysia (tanpa mengira mengira tangga gaji; diploma,degree atau master) dan mampu untuk mengeluarkan pendapat atau cadangan yang difikirkan sesuai dengan sistem pendidikan di Malaysia. Mereka juga dapat mempertahankan segala hak-hak yang berkaitan dengan kepentingan mereka bersama.

Betapa indahnya jika bidang kejururawatan juga mampu mengikuti jejak langkah ini. Sebenarnya, kita yang memegang profession kejurawatan ini juga boleh mencontohi profession perguruan jika kita tidak terlalu berfikiran sempit hanya kerana isu-isu yang remeh-temeh (doctor dan jururawat tidak boleh sama tahap, bayaran doctor dan jururawat tidak boleh sama, degree nurse buat kerja yang sama dengan diploma jadi buat apa nak bayar lebih) yang diketengahkan oleh sesetengah pihak yang tidak menyukai akan perkembangan dalam bidang kejururawatan ini. Akhir sekali, minta semua pihak terutamanya para jururawat yang ada agar dapat berfikir dengan jelas dan baik. Sama ada kita ini degree nurse atau diploma nurse, kita sebenarnya berkongsi tujuan dan matlamat yang sama.

Wallahua’lam

Continue Reading

Tuesday, September 8, 2009

Sahabat...

Posted by pSp at 12:52 AM 1 comments Links to this post





















Continue Reading

Saturday, September 5, 2009

Musibah atau Rahmat??

Posted by pSp at 5:12 PM 2 comments Links to this post


Semalam bersamaan 4hb September 2009 bersamaan 14 Ramadhan 1430H mencatatkan sejarah istimewa apabila selipar aku hilang buat kali ke-3 di masjid sewaktu solat teraweh. Heran dan pelik kerana tidak aku sangka masih terdapat segelintir orang yang tidak mendapat kesan walaupun kita sudah berpuasa selama 14 hari.

Tatkala ramai orang Islam yang sibuk mencari dan mengejar malam Lailatul Qadar, masih terdapat mereka yang leka dengan hal-hal duniawi. Ya Allah, Engkau jauhilah diriku daripada tergolong kedalam orang-orang yang rugi.

Mungkin ini semua dugaan yang telah Allah S.W.T tentukan kepada diriku dalam melatih diri menjadi insan yang penyabar. Ya Allah, Engkau jadikanlah musibah yang telah Engkau berikan kepadaku sebagai jambatan kesenangan di akhirat kelak.

Biarlah aku kehilangan selipar pada hari ini asalkan aku tidak kehilangan Rahmat Allah S.W.T yang Maha Luas. Siapa yang tahu, mungkin disebalik musibah yang menimpa diri kita di dunia ini akan menjadi Rahmat di akhirat kelak. Hanya Allah yang Maha Mengetahui akan sesuatu kejadian. Sesungguhnya, Allah S.W.T tidak akan menjadikan sesuatu itu dengan sia-sia. Wallahua’lam

Renungan:

Maha Suci Allah S.W.T daripada menjadikan sesuatu itu dengan sia-sia. Firman Allah S.W.T:

Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi, dan silih bergantinya malam dan siang terdapat tanda-tanda bagi orang-orang yang berakal, (yaitu) orang-orang yang mengingat Allah sambil berdiri atau duduk atau dalam keadan berbaring dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi (seraya berkata): "Ya Tuhan kami, tiadalah Engkau menciptakan ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari siksa neraka. (Ali Imran: 190-191)

Continue Reading

Thursday, September 3, 2009

Betapa Allah S.W.T Menyayangi Hamba-hamba-Nya

Posted by pSp at 5:40 AM 3 comments Links to this post

Aik! Makin gemuk kamu sekarang...Kamu dah Kahwin ke??

Inilah kata-kata yang aku terima sewaktu berjumpa dengan Ust. Felza selepas selesai menunaikan solat teraweh di Masji d Tengku Ampuan Afzan. Rase seronok timbul dalam diri sebab agak lama juga tidak berjumpa dengan ustaz yang pernah mengajar aku mengaji dalam kelas Tilawah Al-Quran di UIAM. Lebih seronoknya, malam sebelum aku bertemu dengan Ust Felza aku juga sempat berjumpa dengan Ust. Kamaruzaman yang juga pernah mengajar aku mengaji dalam kelas Tilawah Al-Quran. Walaupun kami hanya bercakap-cakap biasa jea, Alhamdulillah aku seperti mendapat sesuatu peringatan dari pada kata-kata Ustaz Felza yang mungkin tidak kurang seperti perbualan biasa bagi orang lain.

Hm... dekat sini aku bukanlah hendak menceritakan betapa hebatnya perut aku mengalami proses pembesar sejak kebelakangan ini dek kerana terlalu sibuk dengan kerja-kerja dalam persatuan, assignment dan research (haha..masih mencari alasan yang diri sendiri bukan factor kegemukan), tetapi aku lebih nak berkongsi tentang perasaan yang lahir daripada kata-kata ustaz aku ini. Mungkin pada sesetengah orang, kata-kata macam ini hanyalah perbualan biasa. Tapi kalau diteliti dan dihayati sebenarnya terdapat isi-isi tersirat yang boleh diambil sebagai peringatan bersama.

Mungkin selama aku menjalani kehidupan aku sebelum ini aku tidak pernah pun terpikir untuk menjaga kesihatan diri ataupun menjaga makan aku. Kalau ada pun mungkin hanya mengikut musim atau mengikut hormon. Tapi bila tiba bulan Ramadhan, tanpa disuruh pun kita akan berpuasa dan semua orang pun dah tahu kelebihan-kelebihan berpuasa. Antara kelebihan berpuasa ini kita dapat merehatkan sistem penghadaman kita yang telah bekerja keras selama setahun memproses makanan-makanan yang kita makan secara berterusan tanpa memikirkan kesan sampingan terhadap kesihatan diri (bak kata pepatah orang dulu-dulu, selagi bernafas selagi itulah mulut mengunyah..haha ini aku cipta sendiri). Kadang-kadang, kalau dipikir balik, kita ini ibarat manusia yang bersifat LEMBU bila tiba soal makan. Mulut sentiasa hendak mengunyah walaupun perut tak lapar.

Alhamdulillah, Allah S.W.T itu Maha Penyayang lagi Maha Mengetahui, sesungguhnya Allah S.W.T memang sudah mengetahui akan tingkah-laku dan sifat-sifat hamba-Nya. Kurnian bulan Ramadhan yang mulia ini kepada kita bukan sahaja untuk mendidik rohani dan jiwa kita tetapi juga untuk melatih fizikal kita untuk menjadi sihat dan cergas. Selain Allah S.W.T memberikan ganjaran yang tidak terhitung pada bulan Ramadhan ini, Allah S.W.T juga memberikan peluang kepada kita untuk menjaga semula kesihatan kita. Masih teringat lagi kata-kata dekan aku, mengikut pengalaman dia bekerja di hospital selama berpuluh-puluh tahun, apabila tiba bulan bulan Ramadhan, jumlah pesakit yang masuk di hospital akan berkurang berbanding bulan-bulan yang lain. Apakah maksud kata-kata ini?? Ini sebenarnya menunjukan betapa Rahmat Allah S.W.T itu luas dan kita sebagai hamba-Nya yang hina dan sentiasa lupa perlu sedar betapa kita selama ini hidup dalam kezaliman terhadap diri sendiri. Cuba bayangkan kalau hidup kita tanpa bulan Ramadhan??Agak-agaknya lah, sebelum sempat kita sampai umur 30 tahun ramai yang sudah mati dek kerana menghidapi bermacam-macam penyakit. Inilah Rahmat Allah S.W.T yang kadang-kadang kita tidak fikir atau malas nak fikir. Betapa Allah S.W.T itu menyayangi hamba-hamba-Nya...Wallahua’lam

Tambahan:

Hehe..gambar dekat atas tue perhiasan aje, bukan gambar aku yo...

Continue Reading