Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Tak Utama Lebih Penting

Sunday, April 25, 2010

Post kali ini cuma nak berkongsi suatu artikel menarik oleh Mufti Kerajaan Negeri Perak Tan Sri Harussani Zakaria dalam akhbar Utusan Malaysia hari ini. Bacalah dengan teliti mudah – mudahan kita mendapat manfaat bersama. Terdapat isi – isi penting yang telah di “highlight” untuk memudahkan lagi pemahaman artikel ini. Wallahua’lam.

Tak Utama Lebih Penting

Pada minggu lepas, saya berkesempatan menyampaikan ucaptama sempena Seminar Fiqh Awlawiyyat anjuran bersama Jabatan Agama Islam Perak dan Persatuan Ulama Malaysia Cawangan Perak. Seminar tersebut memberi ruang kepada saya untuk menampilkan beberapa idea dan pendekatan yang telah lama saya uar-uarkan kepada masyarakat sebagai rujukan umat Islam seluruhnya.

Dalam hal ini, ulama tersohor Dr. Yusuf al-Qaradawi memberikan takrif Fiqh Awlawiyat sebagai "menetapkan sesuatu pada martabatnya, tidak mengkemudiankan apa yang perlu didahulukan atau mendahulukan apa yang berhak dikemudiankan, tidak mengecilkan perkara yang besar atau membesarkan perkara yang kecil."

Firman Allah S.WT. di dalam surah Al-Taubah ayat 19 mafhumnya:” Adakah kamu sifatkan hanya perbuatan memberi minum kepada orang-orang yang mengerjakan Haji, dan (hanya perbuatan) memakmurkan Masjid Al-Haram itu sama seperti orang yang beriman kepada Allah dan hari akhirat serta berjihad pada jalan Allah? Mereka (yang bersifat demikian) tidak sama di sisi Allah, dan Allah tidak memberikan hidayah petunjuk kepada kaum yang zalim.”

Ketika ini umat Islam telah hilang punca asas pertimbangan dalam menilai keutamaan daripada sekecil-kecil perkara hingga sebesar-besarnya. Kehilangan punca bukan sahaja meliputi masyarakat umum, bahkan para cendiakawan dan cerdik pandai serta para pemimpin sendiri pun adakalanya menghadapi permasalahan dalam menentukan keutamaan sesuatu perkara.

Bagi para remaja contohnya lebih menekankan hal-hal berkaitan dengan sukan dan hiburan sebagai matlamat hidup mereka daripada mendahulukan diri dengan mengejar ilmu pengetahuan. Yang sepatutnya disanjung bukan lagi golongan ilmuwan atau intelek. Tetapi ahli sukan dan artis-artis diangkat dan dicontohi sebagai idola. Hari ini hiburan diutamakan daripada pendidikan. Lebih banyak majalah hiburan berbanding majalah yang mendidik masyarakat di pasaran. Begitu dengan program televisyen didominasi oleh rancangan hiburan yang menjadi sajian dan "makanan harian" yang dipertonton dan diprogramkan kepada masyarakat. Jika ada rancangan yang mendidik masyarakat ia tidak disiarkan pada waktu perdana, tetapi larut malam mahupun awal pagi. Islam tidak melarang hiburan, namun keutamaan hiburan tidak boleh dilebihkan daripada pendidikan sehingga masyarakat lalai dengan hiburan. Fenomena tersebut jelas membuktikan kejahilan masyarakat terhadap dimensi prioriti yang sedia ada dalam Islam.

Dalam amalan ibadat pula masyarakat kita masih sibuk membahaskan aspek khilafiah yang tidak akan berkesudahan. Dalam rancangan soal-jawab di radio yang dihadiri oleh saya, soalan-soalannya masih berkisar tentang masalah meninggalkan qunut, bidaah mengadakan tahlil, talqin yang merupakan masalah furu' dan khilafiah. Sedangkan kita berdepan dengan masalah riba yang terang-terang haram dalam kewangan dan insurans kita. Termasuk juga masalah perpecahan umat yang pada pengamatan saya perlu kepada usaha yang gigih terutamanya para umara dan ulama bagi menyatupadukan masyarakat Islam terutamanya umat Melayu.

Bijak pandai

Di kalangan bijak pandai tidak kurang juga berhadapan dengan kecelaruan pemikiran dalam memahami keutamaan sesuatu perkara. Bila saya menekuni isu-isu mutakhir ini termasuk kelulusan Kabinet terhadap penubuhan jawatankuasa antara agama, saya mengharapkan agar para ulama bersama-sama menyumbang idea dan pemikiran membantah penubuhan jawatankuasa tersebut. Akan tetapi pada masa yang sama kita disibukkan dengan boleh atau tidak meminum atau menyapu air ludah ustaz yang tidak pasti sama ada ia berlaku atau tidak. Secara prinsipnya, saya tidak menghalang aduan tersebut, namun ketika masyarakat Islam menghadapi tuntutan yang pelbagai yang dikhuatiri merendahkan martabat Islam, kita disibukkan dengan isu-isu yang bukannya tidak penting, akan tetapi ada lagi perkara yang lebih penting dari itu.

Begitu juga kita masih tertinggal di belakang terutama dalam menguasai segala jenis ilmu pengetahuan sains dan teknologi. Akhirnya disebabkan kejahilan kita dan kelemahan para ulama dan umara, maka Islam terus menerus lemah dan ketinggalan sehinggakan ruang yang diberikan Allah Taala dalam bidang fiqh seperti ijtihad dan hukum, terus beku serta hilangnya kedinamikan syariat Islam yang sebenarnya boleh melumpuhkan penyebaran Islam itu sendiri, seperti yang berlaku pada dunia Islam hari ini.

Dilihat dalam soal beribadah, masyarakat lebih menumpukan kepada ibadat sunat dari ibadat fardu. Manakala jka dilihat dari sudut berhubung dengan nilai-nilai kemasyarakatan pula, aspek fiqh keutamaan ini tidak mendapat tempat di hati masyarakat. Masyarakat kita lebih mementingkan ibadat fardu yang bersifat nafsi-nafsi semata-mata lantas meminggirkan konsep ibadat yang lebih global di luar ruang lingkup diri. Ibadat fardu yang berasaskan prinsip jemaah seperti hak-hak jiran, kemanusiaan dan kenegaraan yang masih terabai. Kumpulan diutamakan dari ummah, furu' diutamakan dari usul.

Melakukan perbandingan kepelbagaian konsep Masalih atau Manafi' di mana hakikat Masalih itu ada tingkatannya tersendiri yang meliputi konsep daruriyyat, hajiat dan tahsiniyyat. Melakukan perbandingan kepelbagaian konsep Mafasid atau Darar di mana hakikat Mafasid itu juga menyentuh tingkatannya yang meliputi konsep daruriyyat, hajiat dan tahsiniyyat. Melakukan perbandingan antara kepelbagaian Masalih dan Mafasid di mana keputusan yang diambil mengikut kadar yang lebih banyak dan majoriti kerana kadar majoriti boleh menentukan hukum bagi keseluruhan bahagian.

Justeru itu, suatu yang kurang penting tidak wajib dipentingkan. Apa yang wajar didahulukan hendaklah diketengahkan, suatu yang wajar dikemudiankan hendaklah dikemudiankan, perkara yang kecil tidak patut dibesar-besarkan, sementara perkara yang penting tidak wajar dipermudah-mudahkan. Dengan lain perkataan tiap-tiap suatu hendaklah diletakkan pada tempatnya secara berimbangan. Allah SWT. berfirman yang bermaksud:

“Dan Allah telah meninggikan langit dan meletakkan neraca keadilan, supaya kamu jangan melampaui batas tentang neraca itu, dan tegakkanlah timbangan itu dengan adil dan janganlah kamu mengurangi neraca itu. (Surah al-Rahman: 7-9)”


4 comments to Tak Utama Lebih Penting:

Anonymous said...

HAQEMI SAID:Ape yg diperkatakan Mufti Kerajaan Negeri Perak Tan Sri Harussani Zakaria byk kebenarannya.cume utk mcari jln n resolusi agar manusia mempunyai kesedaran agak sukar sekiranyer manusia menutup keterbukaan pintu hati.Klu semua manusia tak kira pangkat atau peringkat mana pun bersedia utk merubah,InsyaAllah.

Anonymous said...

NURISMILIDA SAID :Saya yg kurang ilmu nie kadang2 ade wujudnyer kekaburan bahasa.Yela taraf ilmu kite jauh ketinggalan drpd ulama2 yg berpengetahuan luas selok belok ugama.Istilah dlm article nie sy tak dpt fahami jelas umpamanyer seperti dibwh.Biasenyer istilah2 yg digunakan diambil dari roof word Arabic.Tapi best klu dpt fahami.tgh cube utk mencari pengertian.
-fiqh awlawiyyat
-konsep Masalih
-Konsep Manafi’
-Konsep daruriyyat
-konsep hajiat
-konsep tahsiniyyat
-kepelbagaian konsepnMafasid dan Darar..

pSp said...

Makna figh awlawiyyat tue adalah keutamaan dr segi fiqh...Maafla diri sendiri pun x pandai dlm istilah2 nie,nak lebih paham bolehlah tanyer maner2 ust makna secara details...tp secara generalnya,aper yg nak disampaikan oleh Tan Sri Harussani adalah keperluan mendahulukan pae yg utama dan mengkemudiankan ape yg kurang penting...

Contoh mudahla,dulu ayah pernah cerita yg dimesir pernah berlaku pergaduhan di sebuah masjid berkenaan isu jumlah rakaat solat terawih pada bulan Ramadhan...jd aper yg dilakukan oleh pihak Al-Azhar adalah menutup masjid tersebut drpd mengadakan solat terawih demi menjaga keamanan dan ukhwah sesama umat Islam...kat sini boleh tengok solat terawih itu adalah sunat mana kala menjaga persaudaraan sesama umat Islam adalah wajib,jd yg lebih utamanya adalah menjaga perpaduan umat Islam ...wallahua'lam

Anonymous said...

NURISMILIDA SAID: Time kasih byk2;-)a'a sy dpt tangkap isi pentg yg disampaikan..sy rasekan, sy bleh analogikan peristiwa yg ayah awk alami tu dgn senario di malaysia..pd sy parti2 yg byk pucuk pimpinan tu perlu dibubarkan, krn politik skrg yg menjd punca pemecah belahan umat Islam..tp sbnrnyer bkn politik yg salah, sbb dizaman Rasulullah s.a.w lg sudah wujud pemerintahan yg berpolitik.Cume mentaliti kite skrg bfikirn bila idealogi berlainan, bile fikrah berlawanan maka jurang mesti wujud.ala kat kg sy tu bile berlainan politik , masjid pun di asing2kan.fanatik entah ape2..

Sunday, April 25, 2010

Tak Utama Lebih Penting

Posted by pSp at 11:55 AM

Post kali ini cuma nak berkongsi suatu artikel menarik oleh Mufti Kerajaan Negeri Perak Tan Sri Harussani Zakaria dalam akhbar Utusan Malaysia hari ini. Bacalah dengan teliti mudah – mudahan kita mendapat manfaat bersama. Terdapat isi – isi penting yang telah di “highlight” untuk memudahkan lagi pemahaman artikel ini. Wallahua’lam.

Tak Utama Lebih Penting

Pada minggu lepas, saya berkesempatan menyampaikan ucaptama sempena Seminar Fiqh Awlawiyyat anjuran bersama Jabatan Agama Islam Perak dan Persatuan Ulama Malaysia Cawangan Perak. Seminar tersebut memberi ruang kepada saya untuk menampilkan beberapa idea dan pendekatan yang telah lama saya uar-uarkan kepada masyarakat sebagai rujukan umat Islam seluruhnya.

Dalam hal ini, ulama tersohor Dr. Yusuf al-Qaradawi memberikan takrif Fiqh Awlawiyat sebagai "menetapkan sesuatu pada martabatnya, tidak mengkemudiankan apa yang perlu didahulukan atau mendahulukan apa yang berhak dikemudiankan, tidak mengecilkan perkara yang besar atau membesarkan perkara yang kecil."

Firman Allah S.WT. di dalam surah Al-Taubah ayat 19 mafhumnya:” Adakah kamu sifatkan hanya perbuatan memberi minum kepada orang-orang yang mengerjakan Haji, dan (hanya perbuatan) memakmurkan Masjid Al-Haram itu sama seperti orang yang beriman kepada Allah dan hari akhirat serta berjihad pada jalan Allah? Mereka (yang bersifat demikian) tidak sama di sisi Allah, dan Allah tidak memberikan hidayah petunjuk kepada kaum yang zalim.”

Ketika ini umat Islam telah hilang punca asas pertimbangan dalam menilai keutamaan daripada sekecil-kecil perkara hingga sebesar-besarnya. Kehilangan punca bukan sahaja meliputi masyarakat umum, bahkan para cendiakawan dan cerdik pandai serta para pemimpin sendiri pun adakalanya menghadapi permasalahan dalam menentukan keutamaan sesuatu perkara.

Bagi para remaja contohnya lebih menekankan hal-hal berkaitan dengan sukan dan hiburan sebagai matlamat hidup mereka daripada mendahulukan diri dengan mengejar ilmu pengetahuan. Yang sepatutnya disanjung bukan lagi golongan ilmuwan atau intelek. Tetapi ahli sukan dan artis-artis diangkat dan dicontohi sebagai idola. Hari ini hiburan diutamakan daripada pendidikan. Lebih banyak majalah hiburan berbanding majalah yang mendidik masyarakat di pasaran. Begitu dengan program televisyen didominasi oleh rancangan hiburan yang menjadi sajian dan "makanan harian" yang dipertonton dan diprogramkan kepada masyarakat. Jika ada rancangan yang mendidik masyarakat ia tidak disiarkan pada waktu perdana, tetapi larut malam mahupun awal pagi. Islam tidak melarang hiburan, namun keutamaan hiburan tidak boleh dilebihkan daripada pendidikan sehingga masyarakat lalai dengan hiburan. Fenomena tersebut jelas membuktikan kejahilan masyarakat terhadap dimensi prioriti yang sedia ada dalam Islam.

Dalam amalan ibadat pula masyarakat kita masih sibuk membahaskan aspek khilafiah yang tidak akan berkesudahan. Dalam rancangan soal-jawab di radio yang dihadiri oleh saya, soalan-soalannya masih berkisar tentang masalah meninggalkan qunut, bidaah mengadakan tahlil, talqin yang merupakan masalah furu' dan khilafiah. Sedangkan kita berdepan dengan masalah riba yang terang-terang haram dalam kewangan dan insurans kita. Termasuk juga masalah perpecahan umat yang pada pengamatan saya perlu kepada usaha yang gigih terutamanya para umara dan ulama bagi menyatupadukan masyarakat Islam terutamanya umat Melayu.

Bijak pandai

Di kalangan bijak pandai tidak kurang juga berhadapan dengan kecelaruan pemikiran dalam memahami keutamaan sesuatu perkara. Bila saya menekuni isu-isu mutakhir ini termasuk kelulusan Kabinet terhadap penubuhan jawatankuasa antara agama, saya mengharapkan agar para ulama bersama-sama menyumbang idea dan pemikiran membantah penubuhan jawatankuasa tersebut. Akan tetapi pada masa yang sama kita disibukkan dengan boleh atau tidak meminum atau menyapu air ludah ustaz yang tidak pasti sama ada ia berlaku atau tidak. Secara prinsipnya, saya tidak menghalang aduan tersebut, namun ketika masyarakat Islam menghadapi tuntutan yang pelbagai yang dikhuatiri merendahkan martabat Islam, kita disibukkan dengan isu-isu yang bukannya tidak penting, akan tetapi ada lagi perkara yang lebih penting dari itu.

Begitu juga kita masih tertinggal di belakang terutama dalam menguasai segala jenis ilmu pengetahuan sains dan teknologi. Akhirnya disebabkan kejahilan kita dan kelemahan para ulama dan umara, maka Islam terus menerus lemah dan ketinggalan sehinggakan ruang yang diberikan Allah Taala dalam bidang fiqh seperti ijtihad dan hukum, terus beku serta hilangnya kedinamikan syariat Islam yang sebenarnya boleh melumpuhkan penyebaran Islam itu sendiri, seperti yang berlaku pada dunia Islam hari ini.

Dilihat dalam soal beribadah, masyarakat lebih menumpukan kepada ibadat sunat dari ibadat fardu. Manakala jka dilihat dari sudut berhubung dengan nilai-nilai kemasyarakatan pula, aspek fiqh keutamaan ini tidak mendapat tempat di hati masyarakat. Masyarakat kita lebih mementingkan ibadat fardu yang bersifat nafsi-nafsi semata-mata lantas meminggirkan konsep ibadat yang lebih global di luar ruang lingkup diri. Ibadat fardu yang berasaskan prinsip jemaah seperti hak-hak jiran, kemanusiaan dan kenegaraan yang masih terabai. Kumpulan diutamakan dari ummah, furu' diutamakan dari usul.

Melakukan perbandingan kepelbagaian konsep Masalih atau Manafi' di mana hakikat Masalih itu ada tingkatannya tersendiri yang meliputi konsep daruriyyat, hajiat dan tahsiniyyat. Melakukan perbandingan kepelbagaian konsep Mafasid atau Darar di mana hakikat Mafasid itu juga menyentuh tingkatannya yang meliputi konsep daruriyyat, hajiat dan tahsiniyyat. Melakukan perbandingan antara kepelbagaian Masalih dan Mafasid di mana keputusan yang diambil mengikut kadar yang lebih banyak dan majoriti kerana kadar majoriti boleh menentukan hukum bagi keseluruhan bahagian.

Justeru itu, suatu yang kurang penting tidak wajib dipentingkan. Apa yang wajar didahulukan hendaklah diketengahkan, suatu yang wajar dikemudiankan hendaklah dikemudiankan, perkara yang kecil tidak patut dibesar-besarkan, sementara perkara yang penting tidak wajar dipermudah-mudahkan. Dengan lain perkataan tiap-tiap suatu hendaklah diletakkan pada tempatnya secara berimbangan. Allah SWT. berfirman yang bermaksud:

“Dan Allah telah meninggikan langit dan meletakkan neraca keadilan, supaya kamu jangan melampaui batas tentang neraca itu, dan tegakkanlah timbangan itu dengan adil dan janganlah kamu mengurangi neraca itu. (Surah al-Rahman: 7-9)”


4 comments

Anonymous said...

HAQEMI SAID:Ape yg diperkatakan Mufti Kerajaan Negeri Perak Tan Sri Harussani Zakaria byk kebenarannya.cume utk mcari jln n resolusi agar manusia mempunyai kesedaran agak sukar sekiranyer manusia menutup keterbukaan pintu hati.Klu semua manusia tak kira pangkat atau peringkat mana pun bersedia utk merubah,InsyaAllah.

Anonymous said...

NURISMILIDA SAID :Saya yg kurang ilmu nie kadang2 ade wujudnyer kekaburan bahasa.Yela taraf ilmu kite jauh ketinggalan drpd ulama2 yg berpengetahuan luas selok belok ugama.Istilah dlm article nie sy tak dpt fahami jelas umpamanyer seperti dibwh.Biasenyer istilah2 yg digunakan diambil dari roof word Arabic.Tapi best klu dpt fahami.tgh cube utk mencari pengertian.
-fiqh awlawiyyat
-konsep Masalih
-Konsep Manafi’
-Konsep daruriyyat
-konsep hajiat
-konsep tahsiniyyat
-kepelbagaian konsepnMafasid dan Darar..

pSp on Apr 27, 2010, 3:08:00 PM said...

Makna figh awlawiyyat tue adalah keutamaan dr segi fiqh...Maafla diri sendiri pun x pandai dlm istilah2 nie,nak lebih paham bolehlah tanyer maner2 ust makna secara details...tp secara generalnya,aper yg nak disampaikan oleh Tan Sri Harussani adalah keperluan mendahulukan pae yg utama dan mengkemudiankan ape yg kurang penting...

Contoh mudahla,dulu ayah pernah cerita yg dimesir pernah berlaku pergaduhan di sebuah masjid berkenaan isu jumlah rakaat solat terawih pada bulan Ramadhan...jd aper yg dilakukan oleh pihak Al-Azhar adalah menutup masjid tersebut drpd mengadakan solat terawih demi menjaga keamanan dan ukhwah sesama umat Islam...kat sini boleh tengok solat terawih itu adalah sunat mana kala menjaga persaudaraan sesama umat Islam adalah wajib,jd yg lebih utamanya adalah menjaga perpaduan umat Islam ...wallahua'lam

Anonymous said...

NURISMILIDA SAID: Time kasih byk2;-)a'a sy dpt tangkap isi pentg yg disampaikan..sy rasekan, sy bleh analogikan peristiwa yg ayah awk alami tu dgn senario di malaysia..pd sy parti2 yg byk pucuk pimpinan tu perlu dibubarkan, krn politik skrg yg menjd punca pemecah belahan umat Islam..tp sbnrnyer bkn politik yg salah, sbb dizaman Rasulullah s.a.w lg sudah wujud pemerintahan yg berpolitik.Cume mentaliti kite skrg bfikirn bila idealogi berlainan, bile fikrah berlawanan maka jurang mesti wujud.ala kat kg sy tu bile berlainan politik , masjid pun di asing2kan.fanatik entah ape2..