Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Imej Yang Perlu Dijaga

Sunday, May 16, 2010

Sudah genap seminggu hari ini aku berada di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian, Kelantan bagi menyempurnakan praktikal yang masih berbaki 3 minggu lagi sebelum boleh menduduki peperiksaan Lembaga Jururawat Malaysia bagi mendapatkan lesen sebelum boleh mula bekerja sebagai seorang jururawat. Walau bagaimanapun, posting blog kali ini bukanlah bertujuan untuk menceritakan pengalaman praktikal di HUSM, tetapi cuma hendak berkongsi kata – kata daripada Penolong Pengarah HUSM sewaktu sesi orientasi yang mengetuk minda aku untuk berfikir. Banyak perkara yang diperkatakan oleh Penolong Pengarah HUSM sewaktu sesi orientasi tersebut, namun begitu apa yang ingin di kongsikan disini adalah berkenaan isu menjaga imej. Walaupun perbincangan pada sesi tersebut adalah berkisarkan kepada penjaga imej dari segi nama baik universiti dan nama baik jurusan kejururawat, isu yang mengetuk minda aku ketika perkataan itu lebih berkisarkan kepada soal menjaga imej agama.

Imej Islam hari ini dilihat semakin tercalar dengan pelbagai serangan yang dilakukan oleh pihak Barat dalam usaha mereka memburuk - burukan Imej Islam sebagai agama yang suci. Antaranya ialah dengan melabelkan Islam sebagai agama yang menaja “terrorisme” yang berpaksikan kepada konsep keganasan. Malahan, ahli – ahli sejarah dan orientalis Barat turut melabelkan agama Islam sebuah agama peperangan yang disebarkan oleh Junjungan Besar Nabi Muhammad S.A.W melalui mata pedang semata – mata tanpa sebarang pemahaman yang adil terhadap peristiwa – peristiwa peperangan yang muncul di zaman Baginda S.A.W. Malahan golongan ini turut juga memfitnah agama Islam sebagai sebuah agama yang melakukan penindasan terhadap kaum wanita sehingga timbul golongan – golongan Liberal seperti Sister in Islam (SIS) yang kononya memperjuangkan hak – hak kaum wanita yang ditindas oleh agama Islam. Semua gambaran yang diberikan oleh media massa barat ini bertujuan untuk melahirkan perasaan takut dan benci pada agama Islam yang di panggil “Islamophobia” yang akhirnya menjauhkan masyarakat dunia daripada mendekati agama Islam.

Lebih malang lagi, hari ini kita boleh melihat bagaimana imej agama Islam itu dikotori oleh sesetengah penganut agama Islam itu sendiri yang gagal menunjukkan serta menerapkan amalan – amalan yang berpandukan agama Islam yang sebenar. Di negara Malaysia khususnya, amalan - amalan seperti pergaduhan, penipuan, rasuah, pecah amanah dan sebagainya mewarnai kehidupan masyarakat Islam khususnya orang – orang Melayu. Malahan isu sebegini menjadi perkara biasa di kalangan pemimpin – pemimpin negara. Begitu juga dengan masalah sosial yang melanda di negara ini juga tidak kurang hebatnya berlaku di kalangan masyarakat Islam khususnya orang Melayu. Masalah rempit, dadah, bohsia, zina, buang anak dan sebagainya semuanya adalah didominasikan oleh orang – orang Melayu. Apa yang mengecewakan adalah, sikap tidak bertanggungjawab dan amanah sesetengah individu ini akhirnya merosakan imej agama Islam yang suci.

Imej buruk yang ditonjolkan oleh masyarakat Islam kepada penganut lain menjadikan kesucian agama Islam itu tercalar. Masyarakat yang bukan beragama Islam sering memandang serong kepada umat Islam dan juga agama Islam itu sendiri. Malahan, masalah – masalah ini telah membuka ruang dikalangan musuh – musuh Islam dalam rancangan mereka untuk memburuk – burukan sertan menjatuhkan kesucian agama Islam. Kalau dikaji semula, tamadun Islam menjadi semakin lemah bukan hanya disebabkan oleh golonagn yang memusuhi Islam akan tetapi juga disebabkan oleh umat Islam itu sendiri. Kelemahan umat Islam hari ini bukanlah disebabkan oleh ajaran agama Islam itu tetapi lebih kepada masyarakat Islam itu sendiri yang gagal dalam memartabatkan agama panutan mereka.

Islam itu adalah agama sejahtera dan agama damai. Umat yang mengikuti ajaran Islam yang sebenar mempunyai kualiti akhlak dan etika yang tinggi. Namun begitu, Islam sebagai agama yang baik kadang – kadang tercermin dalam ikatan bangsa dan budaya yang merosakan. Maruah bangsa, adat dan budaya yang sering diangkat melebihi martabat agama menjadi faktor perosak dalam perjuangan mengangkat agama Islam. Islam seharusnya menjadi matlamat hidup setiap manusia. Bangsa, budaya dan adat perlulah dicorak mengikut ajaran yang telah ditetapkan oleh Islam dan bukannya agama Islam itu yang perlu dicorakan mengikut bangsa, budaya dan adat. Perlulah menjadi kesedaran dalam diri kita bahawasanya tidaklah sesuatu bangsa itu diangakat menjadi mulia oleh Allah S..W.T melainkan bangsa yang menjadikan agama Islam sebagai panutan dan ikutan dengan sebenar – benarnya. Wallahua’lam.


Dulu Sekularisme…Lepas tu Liberalisme…Sekarang nie Pluralisme…

Friday, May 7, 2010

Umat Islam hari ini berdepan dengan pelbagai ancaman daripada golongan tertentu yang memusuhi agama Islam. Serangan demi serangan dilancarkan terhadap umat Islam pada hari ini oleh golongan yang memusuhi agama Islam. Serangan yang dilakukan terhadap umat Islam bukan sahaja dari segi fizikal semata – mata, bahkan mereka juga turut melancarkan serangan terhadap pemikiran umat Islam. Apa yang membimbangkan adalah serangan yang dilakukan terhadap pemikiran ini bertujuan untuk merosakan akidah umat Islam. Pelbagai cara dan helah yang telah digunakan oleh golongan ini bagi merosakan serta memesongkan akidah suci umat Islam yang menjadi sumber kekuatan bagi orang – orang Islam. Golongan ini sedar, umat Islam yang tidak memiliki akidah yang mantap adalah lebih mudah untuk ditundukkan serta ditewaskan. Sejarah sememangnya telah membuktikan kejayaan musuh – musuh Islam dalam mengalahkan pemerintahan Islam melalui serangan berbentuk pemikiran yang menyesatkan daripada ajaran Islam yang sebenar. Tanpa akidah yang kukuh, iman akan menjadi lemah dan akhirnya melahirkan generasi Islam yang lemah fizikal, mental dan rohani.

Pokok persoalan terhadap masalah ini sebenarnya berpunca daripada sikap umat Islam itu sendiri. Kegagalan umat Islam dalam memahami serta menguasai ilmu agama menjadikan umat Islam mudah terdedah terhadap suatu fahaman yang boleh memesongkan serta merosakan akidah mereka. Selain itu, kalau dilihat keadaan semasa di Malaysia ini, kecenderungan segelintir pihak yang gemar membahaskan serta menimbulkan persoalan – persoalan ranting dalam agama yang telah dibincangkan oleh ulama – ulama muktabar turut menyumbang kepada permasalahan ini. Umat Islam lebih tertumpu kepada persoalan cabang agama sedangkan persoalan pokok agama di ketepikan. Atas dasar inilah sehingga ke hari ini umat Islam masih lagi lemah dan sering ditindas oleh golongan – golongan yang memusuhi Islam.

Kalau dahulunya, kita sering dicanangkan dengan pemikiran berbentuk sekularisme dan liberalisme. Fahaman sekular yang telah memisahkan antara agama dan kehidupan telah lama menjadi corakan dalam sistem kehidupan di negara ini. Fahaman liberalism yang berkembang atas nama kemajuan dan pembangunan telah melahirkan golongan yang bersifat terbuka secara berlebih – lebihan dalam soal agama. Golongan ini cenderung menghalalkan perkara yang haram serta mengharamkan perkara yang halal. Kedua – dua fahaman ini sedikit sebanyak telah mempengaruhi kehidupan kebanyakkan masyarakat Islam di negara ini yang akhirnya menjejaskan kesucian agama Islam itu sendiri.

Lebih parah lagi, hari ini kita sekali lagi telah dilanda oleh fahaman baru yang lebih dikenali sebagai fahaman pluralisme yang bertopengkan atas nama toleransi dalam agama. Namun begitu, tujuan utama fahaman ini hanyalah semata – mata untuk merosakan akidah umat Islam melalui konsep equalisme dan relativisme dalam agama yang membawa maksud bahawasanya setiap agama itu adalah sama dan setiap agama itu terbatas dan tidak sempurna yakni boleh jadi benar ataupun tidak.

Pada 1 Mei 2010 yang lepas, seminar yang bertajuk “Wacana Fahaman Pluralisme Agama dan Implikasinya Terhadap Masyarakat Islam” telah diadakan di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia. Seminar ini bertujuan untuk mendedahkan bentuk serangan fahaman pluralisme ini dalam agama Islam agar umat Islam dapat mengenali serta mempertahankan diri mereka daripada fahaman yang boleh merosakan akidah umat Islam. Berikut adalah kertas kerja yang telah dibentangkan dalam seminar tersebut oleh beberapa tokoh ilmuwan seperti Dr. Anis Malik Thoha, Dr. Uthman El – Muhammady, Dr. Mohd Farid Mohd Shahran dan Dr. Syamsuddin Arif. Klik pada tajuk di bawah untuk membaca dengan lebih lanjut mengenai fahaman Pluralisme:


“Ciri – ciri Fahaman Pluralisme Agama” oleh Dr. Anis Malik Thoha


“Beberapa Isu Dalam Pluralisme Agama” oleh Dr. Uthman El – Muhammady


“Akidah Islam Dan Fahaman Pluralisme Agama” oleh Dr. Mohd Farid Mohd Shahran


“Interfaith Dialogue: ‘Kuda Troy’ Dari Vatican?” oleh Dr. Syamsuddin Arif


P/s: Kita akan lebih mudah dijangkiti fahaman ini sekiranya kita tidak mengenalinya. Saranan aku agar pengunjung – pengunjung dapat meluangkan sedikit masa untuk membaca kertas kerja yang telah disampaikan dalam seminar tersebut. Wallahua’lam.

Gejala Balkanisasi Dalam Media

Saturday, May 1, 2010

Media adalah merupakan salah satu saluran informasi bagi setiap masyarakat. Media berperanan sebagai medium penyebaran maklumat berkenaan isu – isu atau berita – berita yang berkaitan dengan perihal luar dan dalam negara. Peranan yang dimainkan oleh media ini menjadikannya sebagai suatu aspek kehidupan yang sangat penting. Pepatah Melayu ada mengatakan “umpama katak di bawah tempurung”. Inilah yang akan terjadi sekiranya masyarakat hidup tanpa adanya media. Maklumat atau informasi berkenaan isu luar mahupun dalam negara tidak dapat di sampaikan kepada masyarakat dan ini boleh menjurus kepada keterbatutan pemikiran masyarakat Malaysia. Namun begitu, mutakhir ini media di negara Malaysia telah dilanda oleh suatu fenomena yang dikenali sebagai gejala balkanisasi. Kewujudan fenomena ini akan mencetuskan kebimbangan sekiranya tiada sekatan atau kawalan dalam mengatasinya.

Apakah yang dimaksudkan dengan gejala balkanisasi? Perkataan Balkan sebenarnya bukanlah sesuatu yang asing dan pertama kali kedegaran dalam hidup kita. Sebagai umat Islam, kotak minda kita pasti tidak akan dapat melupakan mengenai peristiwa hitam yang melanda umat Islam yang menyaksikan satu episod genosid (pembunuhan etnik) secara besar – besaran dalam sejarah kemanusian yang berlaku ke atas umat Islam di Bosnia – Herzegovina. Daripada tragedi Balkan inilah lahirnya istilah “balkanisasi” yang wujud berasakan konsep yang diberikan kepada fenomena perpecahan di kalangan pelbagai etnik dan budaya di negara – negara Balkan yang membawa impak negatif dalam konteks kemanusian dan keharmonian sosiopolitik.

Bukti kewujudan fenomena ini dalam industri media di Malaysia sememangnya sudah tidak dapat dinafikan lagi. Kewujudan pelbagai jenis media cetak mahupun media electronik yang bersifat kepartian di pasaran boleh diibaratkan seperti cendawan tumbuh selepas hujan. Akhbar seperti Suara Keadilan, Buletin Rakyat, Era Baru, Siasah, Harakah dan banyak lagi tabloid bersifat politik adalah contoh kewujudan fenomena balkanisasi di negara ini. Lebih membimbangkan lagi, akhbar perdana Malaysia seperti Utusan Malaysia dan juga Berita Harian yang condong kepada sesuatu parti jelas memburukan lagi keadaan ini. Hal ini kerana, apabila sesuatu akhbar itu condong terhadap sesuatu parti, maka akan lahirlah berita – berita atau cerita – cerita yang cenderung memburuk – burukan sesuatu parti atau kumpulan yang tidak sealiran dengan mereka.

Rakyat yang dimomokan dengan berita – berita sebegini akan cenderung membenci kepada sesuatu kumpulan yang tidak sependapat dengan mereka. Bayangkanlah, sikap membenci ini akan lebih ketara dan jelas apabila masyarakat ini hanya cenderung untuk membaca akhbar – akhbar yang menyokong sesuatu parti sahaja tanpa ada keinginan untuk mendengar penjelasan daripada akhbar yang condong terhadap parti lawan mereka. Keadaan ini akhirnya menjurus kepada lahirnya masyarakat berpuak – puak yang membenci antara satu dengan yang lain. Dr. Rahmat Ghazali melalui tulisan yang bertajuk “ Bahana Media Berpuak – puak” menjelaskan gejala balkanisasi media boleh menyebabkan rakyat menjadi kelompok – kelompok kecil yang taksub dan terasuk dengan suatu bentuk tingkah laku, sikap dan pemikiran genjot yang menyebabkan soal perpaduan di kalangan rakyat menjadi tidak releven.

Meskipun tidak menjadi kesalahan bagi setiap akhbar itu untuk menyuarakan suara politk mereka, perlu diingatkan bahawa amalan dan budaya benci – membenci yang ditonjolkan terhadap parti atau kumpulan yang tidak sealiran dengan mereka perlulah dikawal dan dielakkan. Kita perlu sedar bahawasanya budaya benci – membenci serta sikap taksub dan fanatik terhadap sesuatu parti atau kumpulan hanya akan membawa kepada perpecahan dalam masyarakat. Janganlah atas nama demokrasi (kebebasan) kita sanggup korbankan sesuatu yang berharga bagi sesebuah negara yakni perpaduan. Memetik kata – kata Dr. Rahmat Ghazali, “kebimbangan terhadap gejala ini bukanlah bermaksud bahawa kebebasan media hendaklah disekat tetapi lebih sebagai untuk saranan agar kebebasan media hendaklah disertai dengan etika kebertanggungjawaban dan professionalisme”. Media perlu jelas dengan setiap implikasi dan kesan daripada berita atau cerita yang dibawa terhadap masyarakat.

Akhbar perdana seperti Utusan Malaysia dan Berita Harian pula perlu memainkan peranan mereka sebagai saluran informasi rakyat yang bersikap neutral bukan condong terhadap mana – mana parti bagi melahirkan generasi yang berfikiran kritis dan inovatif. Berita – berita politik yang disampaikan oleh akhbar perdana seharusnya bersifat pro-rakyat bukannya bersifat pro-kerajaan mahupun pro-pembangkang. Baik dan buruk parti kerajaan dan pembangkang itu seharusnya disampaikan secara neutral dan ilmiah agar masyarakat dapat membuat penilaian yang adil. Tindakan akhbar perdana yang cenderung terhadap suatu parti hanya akan merugikan anak – anak bangsa kita. Masyarakat yang mempunyai aliran yang berbeza dengan akhbar perdana semestinya akan memboikot akhbar perdana yang akhirnya mengelakan anak – anak remaja mereka daripada terdedah kepada ruangan – ruangan ilmiah yang disediakan seperti bicara agama, pendidikan, sains & teknologi serta kesihatan. Kesannya, fenomena ini hanya akan melemahkan daya pemikiran serta daya intelek generasi muda yang akhirnya akan membawa kerugian kepada negara.

Sejarah perpecahan terhadap negara Korea, Jerman (suatu masa dahulu) dan Yugoslavia yang berpunca daripada perbezaan ideologi, politik, agama serta kaum seharusnya menjadi contoh teladan dalam menangani gejala balkanisasi yang semakin meningkat di negara ini. Orang Melayu khususnya harus sedar bahawasanya perpaduan antara umat Islam adalah perkara pokok yang perlu dijaga dalam berpolitik. Jangan sampai sikap taksub dan fanatik terhadap sesuatu parti akhirnya membunuh perasaan kasih sayang kita terhadap saudara seIslam. Firman Allah S.W.T:

“Sesungguhnya orang – orang mukmin itu bersaudara, kerana itu damaikanlah antara kedua saudaramu (yang berselisih) dan bertaqwalah kepada Allah agar kamu mendapat rahmat.” [Al–Hujurat: 10]

Wallahua’lam.


Politik yang baik seharusnya berdasarkan kepada intelektual yang berpandukan kepada prinsip – prinsip agama dan bukannya berdasarkan emosi semata – mata.


P/s: Tulisan ini adalah cetusan idea hasil daripada penulisan Dr. Rahmat Ghazali (Ketua Program Pengajian Siswazah dan Pascasiswazah, Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media UiTM) yang bertajuk "Bahana Media Berpuak - puak" dalam Majalah Milenia keluaran Mei 2010.


Sunday, May 16, 2010

Imej Yang Perlu Dijaga

Posted by pSp at 9:10 PM 2 comments Links to this post

Sudah genap seminggu hari ini aku berada di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian, Kelantan bagi menyempurnakan praktikal yang masih berbaki 3 minggu lagi sebelum boleh menduduki peperiksaan Lembaga Jururawat Malaysia bagi mendapatkan lesen sebelum boleh mula bekerja sebagai seorang jururawat. Walau bagaimanapun, posting blog kali ini bukanlah bertujuan untuk menceritakan pengalaman praktikal di HUSM, tetapi cuma hendak berkongsi kata – kata daripada Penolong Pengarah HUSM sewaktu sesi orientasi yang mengetuk minda aku untuk berfikir. Banyak perkara yang diperkatakan oleh Penolong Pengarah HUSM sewaktu sesi orientasi tersebut, namun begitu apa yang ingin di kongsikan disini adalah berkenaan isu menjaga imej. Walaupun perbincangan pada sesi tersebut adalah berkisarkan kepada penjaga imej dari segi nama baik universiti dan nama baik jurusan kejururawat, isu yang mengetuk minda aku ketika perkataan itu lebih berkisarkan kepada soal menjaga imej agama.

Imej Islam hari ini dilihat semakin tercalar dengan pelbagai serangan yang dilakukan oleh pihak Barat dalam usaha mereka memburuk - burukan Imej Islam sebagai agama yang suci. Antaranya ialah dengan melabelkan Islam sebagai agama yang menaja “terrorisme” yang berpaksikan kepada konsep keganasan. Malahan, ahli – ahli sejarah dan orientalis Barat turut melabelkan agama Islam sebuah agama peperangan yang disebarkan oleh Junjungan Besar Nabi Muhammad S.A.W melalui mata pedang semata – mata tanpa sebarang pemahaman yang adil terhadap peristiwa – peristiwa peperangan yang muncul di zaman Baginda S.A.W. Malahan golongan ini turut juga memfitnah agama Islam sebagai sebuah agama yang melakukan penindasan terhadap kaum wanita sehingga timbul golongan – golongan Liberal seperti Sister in Islam (SIS) yang kononya memperjuangkan hak – hak kaum wanita yang ditindas oleh agama Islam. Semua gambaran yang diberikan oleh media massa barat ini bertujuan untuk melahirkan perasaan takut dan benci pada agama Islam yang di panggil “Islamophobia” yang akhirnya menjauhkan masyarakat dunia daripada mendekati agama Islam.

Lebih malang lagi, hari ini kita boleh melihat bagaimana imej agama Islam itu dikotori oleh sesetengah penganut agama Islam itu sendiri yang gagal menunjukkan serta menerapkan amalan – amalan yang berpandukan agama Islam yang sebenar. Di negara Malaysia khususnya, amalan - amalan seperti pergaduhan, penipuan, rasuah, pecah amanah dan sebagainya mewarnai kehidupan masyarakat Islam khususnya orang – orang Melayu. Malahan isu sebegini menjadi perkara biasa di kalangan pemimpin – pemimpin negara. Begitu juga dengan masalah sosial yang melanda di negara ini juga tidak kurang hebatnya berlaku di kalangan masyarakat Islam khususnya orang Melayu. Masalah rempit, dadah, bohsia, zina, buang anak dan sebagainya semuanya adalah didominasikan oleh orang – orang Melayu. Apa yang mengecewakan adalah, sikap tidak bertanggungjawab dan amanah sesetengah individu ini akhirnya merosakan imej agama Islam yang suci.

Imej buruk yang ditonjolkan oleh masyarakat Islam kepada penganut lain menjadikan kesucian agama Islam itu tercalar. Masyarakat yang bukan beragama Islam sering memandang serong kepada umat Islam dan juga agama Islam itu sendiri. Malahan, masalah – masalah ini telah membuka ruang dikalangan musuh – musuh Islam dalam rancangan mereka untuk memburuk – burukan sertan menjatuhkan kesucian agama Islam. Kalau dikaji semula, tamadun Islam menjadi semakin lemah bukan hanya disebabkan oleh golonagn yang memusuhi Islam akan tetapi juga disebabkan oleh umat Islam itu sendiri. Kelemahan umat Islam hari ini bukanlah disebabkan oleh ajaran agama Islam itu tetapi lebih kepada masyarakat Islam itu sendiri yang gagal dalam memartabatkan agama panutan mereka.

Islam itu adalah agama sejahtera dan agama damai. Umat yang mengikuti ajaran Islam yang sebenar mempunyai kualiti akhlak dan etika yang tinggi. Namun begitu, Islam sebagai agama yang baik kadang – kadang tercermin dalam ikatan bangsa dan budaya yang merosakan. Maruah bangsa, adat dan budaya yang sering diangkat melebihi martabat agama menjadi faktor perosak dalam perjuangan mengangkat agama Islam. Islam seharusnya menjadi matlamat hidup setiap manusia. Bangsa, budaya dan adat perlulah dicorak mengikut ajaran yang telah ditetapkan oleh Islam dan bukannya agama Islam itu yang perlu dicorakan mengikut bangsa, budaya dan adat. Perlulah menjadi kesedaran dalam diri kita bahawasanya tidaklah sesuatu bangsa itu diangakat menjadi mulia oleh Allah S..W.T melainkan bangsa yang menjadikan agama Islam sebagai panutan dan ikutan dengan sebenar – benarnya. Wallahua’lam.


Continue Reading

Friday, May 7, 2010

Dulu Sekularisme…Lepas tu Liberalisme…Sekarang nie Pluralisme…

Posted by pSp at 6:25 PM 0 comments Links to this post

Umat Islam hari ini berdepan dengan pelbagai ancaman daripada golongan tertentu yang memusuhi agama Islam. Serangan demi serangan dilancarkan terhadap umat Islam pada hari ini oleh golongan yang memusuhi agama Islam. Serangan yang dilakukan terhadap umat Islam bukan sahaja dari segi fizikal semata – mata, bahkan mereka juga turut melancarkan serangan terhadap pemikiran umat Islam. Apa yang membimbangkan adalah serangan yang dilakukan terhadap pemikiran ini bertujuan untuk merosakan akidah umat Islam. Pelbagai cara dan helah yang telah digunakan oleh golongan ini bagi merosakan serta memesongkan akidah suci umat Islam yang menjadi sumber kekuatan bagi orang – orang Islam. Golongan ini sedar, umat Islam yang tidak memiliki akidah yang mantap adalah lebih mudah untuk ditundukkan serta ditewaskan. Sejarah sememangnya telah membuktikan kejayaan musuh – musuh Islam dalam mengalahkan pemerintahan Islam melalui serangan berbentuk pemikiran yang menyesatkan daripada ajaran Islam yang sebenar. Tanpa akidah yang kukuh, iman akan menjadi lemah dan akhirnya melahirkan generasi Islam yang lemah fizikal, mental dan rohani.

Pokok persoalan terhadap masalah ini sebenarnya berpunca daripada sikap umat Islam itu sendiri. Kegagalan umat Islam dalam memahami serta menguasai ilmu agama menjadikan umat Islam mudah terdedah terhadap suatu fahaman yang boleh memesongkan serta merosakan akidah mereka. Selain itu, kalau dilihat keadaan semasa di Malaysia ini, kecenderungan segelintir pihak yang gemar membahaskan serta menimbulkan persoalan – persoalan ranting dalam agama yang telah dibincangkan oleh ulama – ulama muktabar turut menyumbang kepada permasalahan ini. Umat Islam lebih tertumpu kepada persoalan cabang agama sedangkan persoalan pokok agama di ketepikan. Atas dasar inilah sehingga ke hari ini umat Islam masih lagi lemah dan sering ditindas oleh golongan – golongan yang memusuhi Islam.

Kalau dahulunya, kita sering dicanangkan dengan pemikiran berbentuk sekularisme dan liberalisme. Fahaman sekular yang telah memisahkan antara agama dan kehidupan telah lama menjadi corakan dalam sistem kehidupan di negara ini. Fahaman liberalism yang berkembang atas nama kemajuan dan pembangunan telah melahirkan golongan yang bersifat terbuka secara berlebih – lebihan dalam soal agama. Golongan ini cenderung menghalalkan perkara yang haram serta mengharamkan perkara yang halal. Kedua – dua fahaman ini sedikit sebanyak telah mempengaruhi kehidupan kebanyakkan masyarakat Islam di negara ini yang akhirnya menjejaskan kesucian agama Islam itu sendiri.

Lebih parah lagi, hari ini kita sekali lagi telah dilanda oleh fahaman baru yang lebih dikenali sebagai fahaman pluralisme yang bertopengkan atas nama toleransi dalam agama. Namun begitu, tujuan utama fahaman ini hanyalah semata – mata untuk merosakan akidah umat Islam melalui konsep equalisme dan relativisme dalam agama yang membawa maksud bahawasanya setiap agama itu adalah sama dan setiap agama itu terbatas dan tidak sempurna yakni boleh jadi benar ataupun tidak.

Pada 1 Mei 2010 yang lepas, seminar yang bertajuk “Wacana Fahaman Pluralisme Agama dan Implikasinya Terhadap Masyarakat Islam” telah diadakan di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia. Seminar ini bertujuan untuk mendedahkan bentuk serangan fahaman pluralisme ini dalam agama Islam agar umat Islam dapat mengenali serta mempertahankan diri mereka daripada fahaman yang boleh merosakan akidah umat Islam. Berikut adalah kertas kerja yang telah dibentangkan dalam seminar tersebut oleh beberapa tokoh ilmuwan seperti Dr. Anis Malik Thoha, Dr. Uthman El – Muhammady, Dr. Mohd Farid Mohd Shahran dan Dr. Syamsuddin Arif. Klik pada tajuk di bawah untuk membaca dengan lebih lanjut mengenai fahaman Pluralisme:


“Ciri – ciri Fahaman Pluralisme Agama” oleh Dr. Anis Malik Thoha


“Beberapa Isu Dalam Pluralisme Agama” oleh Dr. Uthman El – Muhammady


“Akidah Islam Dan Fahaman Pluralisme Agama” oleh Dr. Mohd Farid Mohd Shahran


“Interfaith Dialogue: ‘Kuda Troy’ Dari Vatican?” oleh Dr. Syamsuddin Arif


P/s: Kita akan lebih mudah dijangkiti fahaman ini sekiranya kita tidak mengenalinya. Saranan aku agar pengunjung – pengunjung dapat meluangkan sedikit masa untuk membaca kertas kerja yang telah disampaikan dalam seminar tersebut. Wallahua’lam.

Continue Reading

Saturday, May 1, 2010

Gejala Balkanisasi Dalam Media

Posted by pSp at 6:42 PM 0 comments Links to this post

Media adalah merupakan salah satu saluran informasi bagi setiap masyarakat. Media berperanan sebagai medium penyebaran maklumat berkenaan isu – isu atau berita – berita yang berkaitan dengan perihal luar dan dalam negara. Peranan yang dimainkan oleh media ini menjadikannya sebagai suatu aspek kehidupan yang sangat penting. Pepatah Melayu ada mengatakan “umpama katak di bawah tempurung”. Inilah yang akan terjadi sekiranya masyarakat hidup tanpa adanya media. Maklumat atau informasi berkenaan isu luar mahupun dalam negara tidak dapat di sampaikan kepada masyarakat dan ini boleh menjurus kepada keterbatutan pemikiran masyarakat Malaysia. Namun begitu, mutakhir ini media di negara Malaysia telah dilanda oleh suatu fenomena yang dikenali sebagai gejala balkanisasi. Kewujudan fenomena ini akan mencetuskan kebimbangan sekiranya tiada sekatan atau kawalan dalam mengatasinya.

Apakah yang dimaksudkan dengan gejala balkanisasi? Perkataan Balkan sebenarnya bukanlah sesuatu yang asing dan pertama kali kedegaran dalam hidup kita. Sebagai umat Islam, kotak minda kita pasti tidak akan dapat melupakan mengenai peristiwa hitam yang melanda umat Islam yang menyaksikan satu episod genosid (pembunuhan etnik) secara besar – besaran dalam sejarah kemanusian yang berlaku ke atas umat Islam di Bosnia – Herzegovina. Daripada tragedi Balkan inilah lahirnya istilah “balkanisasi” yang wujud berasakan konsep yang diberikan kepada fenomena perpecahan di kalangan pelbagai etnik dan budaya di negara – negara Balkan yang membawa impak negatif dalam konteks kemanusian dan keharmonian sosiopolitik.

Bukti kewujudan fenomena ini dalam industri media di Malaysia sememangnya sudah tidak dapat dinafikan lagi. Kewujudan pelbagai jenis media cetak mahupun media electronik yang bersifat kepartian di pasaran boleh diibaratkan seperti cendawan tumbuh selepas hujan. Akhbar seperti Suara Keadilan, Buletin Rakyat, Era Baru, Siasah, Harakah dan banyak lagi tabloid bersifat politik adalah contoh kewujudan fenomena balkanisasi di negara ini. Lebih membimbangkan lagi, akhbar perdana Malaysia seperti Utusan Malaysia dan juga Berita Harian yang condong kepada sesuatu parti jelas memburukan lagi keadaan ini. Hal ini kerana, apabila sesuatu akhbar itu condong terhadap sesuatu parti, maka akan lahirlah berita – berita atau cerita – cerita yang cenderung memburuk – burukan sesuatu parti atau kumpulan yang tidak sealiran dengan mereka.

Rakyat yang dimomokan dengan berita – berita sebegini akan cenderung membenci kepada sesuatu kumpulan yang tidak sependapat dengan mereka. Bayangkanlah, sikap membenci ini akan lebih ketara dan jelas apabila masyarakat ini hanya cenderung untuk membaca akhbar – akhbar yang menyokong sesuatu parti sahaja tanpa ada keinginan untuk mendengar penjelasan daripada akhbar yang condong terhadap parti lawan mereka. Keadaan ini akhirnya menjurus kepada lahirnya masyarakat berpuak – puak yang membenci antara satu dengan yang lain. Dr. Rahmat Ghazali melalui tulisan yang bertajuk “ Bahana Media Berpuak – puak” menjelaskan gejala balkanisasi media boleh menyebabkan rakyat menjadi kelompok – kelompok kecil yang taksub dan terasuk dengan suatu bentuk tingkah laku, sikap dan pemikiran genjot yang menyebabkan soal perpaduan di kalangan rakyat menjadi tidak releven.

Meskipun tidak menjadi kesalahan bagi setiap akhbar itu untuk menyuarakan suara politk mereka, perlu diingatkan bahawa amalan dan budaya benci – membenci yang ditonjolkan terhadap parti atau kumpulan yang tidak sealiran dengan mereka perlulah dikawal dan dielakkan. Kita perlu sedar bahawasanya budaya benci – membenci serta sikap taksub dan fanatik terhadap sesuatu parti atau kumpulan hanya akan membawa kepada perpecahan dalam masyarakat. Janganlah atas nama demokrasi (kebebasan) kita sanggup korbankan sesuatu yang berharga bagi sesebuah negara yakni perpaduan. Memetik kata – kata Dr. Rahmat Ghazali, “kebimbangan terhadap gejala ini bukanlah bermaksud bahawa kebebasan media hendaklah disekat tetapi lebih sebagai untuk saranan agar kebebasan media hendaklah disertai dengan etika kebertanggungjawaban dan professionalisme”. Media perlu jelas dengan setiap implikasi dan kesan daripada berita atau cerita yang dibawa terhadap masyarakat.

Akhbar perdana seperti Utusan Malaysia dan Berita Harian pula perlu memainkan peranan mereka sebagai saluran informasi rakyat yang bersikap neutral bukan condong terhadap mana – mana parti bagi melahirkan generasi yang berfikiran kritis dan inovatif. Berita – berita politik yang disampaikan oleh akhbar perdana seharusnya bersifat pro-rakyat bukannya bersifat pro-kerajaan mahupun pro-pembangkang. Baik dan buruk parti kerajaan dan pembangkang itu seharusnya disampaikan secara neutral dan ilmiah agar masyarakat dapat membuat penilaian yang adil. Tindakan akhbar perdana yang cenderung terhadap suatu parti hanya akan merugikan anak – anak bangsa kita. Masyarakat yang mempunyai aliran yang berbeza dengan akhbar perdana semestinya akan memboikot akhbar perdana yang akhirnya mengelakan anak – anak remaja mereka daripada terdedah kepada ruangan – ruangan ilmiah yang disediakan seperti bicara agama, pendidikan, sains & teknologi serta kesihatan. Kesannya, fenomena ini hanya akan melemahkan daya pemikiran serta daya intelek generasi muda yang akhirnya akan membawa kerugian kepada negara.

Sejarah perpecahan terhadap negara Korea, Jerman (suatu masa dahulu) dan Yugoslavia yang berpunca daripada perbezaan ideologi, politik, agama serta kaum seharusnya menjadi contoh teladan dalam menangani gejala balkanisasi yang semakin meningkat di negara ini. Orang Melayu khususnya harus sedar bahawasanya perpaduan antara umat Islam adalah perkara pokok yang perlu dijaga dalam berpolitik. Jangan sampai sikap taksub dan fanatik terhadap sesuatu parti akhirnya membunuh perasaan kasih sayang kita terhadap saudara seIslam. Firman Allah S.W.T:

“Sesungguhnya orang – orang mukmin itu bersaudara, kerana itu damaikanlah antara kedua saudaramu (yang berselisih) dan bertaqwalah kepada Allah agar kamu mendapat rahmat.” [Al–Hujurat: 10]

Wallahua’lam.


Politik yang baik seharusnya berdasarkan kepada intelektual yang berpandukan kepada prinsip – prinsip agama dan bukannya berdasarkan emosi semata – mata.


P/s: Tulisan ini adalah cetusan idea hasil daripada penulisan Dr. Rahmat Ghazali (Ketua Program Pengajian Siswazah dan Pascasiswazah, Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media UiTM) yang bertajuk "Bahana Media Berpuak - puak" dalam Majalah Milenia keluaran Mei 2010.


Continue Reading