Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

“Maslow’s Hierarchy Model” – Kebenaran & Kenyataan

Thursday, August 13, 2009


Idea ini muncul sewaktu aku sedang menyiapkan assignment subjek oncology yang bertajuk “The Spiritual Need of Cancer Patient”. Rasa-rasanya semua orang pun dah kenal dengan gambar rajah ini. Model yang dicipta oleh Abraham Maslow lebih kurang setengah abad yang lalu. Aku masih ingat lagi, sewaktu awal-awal belajar di Kulliyyah Kejururawatan di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, model ini adalah antara model yang terawal kitaorg belajar untuk memahami tingkah laku manusia supaya dapat memberikan perkhidmatan dan penjagaan kesihatan yang menyeluruh terhadap pesakit (main goal for every nursing in providing care toward patient-holistic care).

Rasanya, mana-mana pusat pengajian kejururawatan di Malaysia ini pun tidak akan terlepas dalam menggunakan model ini untuk memahami tingkah-laku manusia. Mungkin model ini dianggap yang terbaik dalam usaha nak mencapai ‘holistic care’ terhadap pesakit-pesakit di hospital. Tapi bagi aku, masih terdapat kekurangan yang kita tak pernah nampak atau kalau nampak pun mungkin anggap tidak penting. Kekurangan ini sebenarnya penting untuk seseorang jururawat yang mahu memberikan ‘holistic care’ kepada pesakit-pesakit dia. Kelemahan yang dimaksudkan adalah mengenai ‘spiritual need’ pesakit.

Kalau kita selidik balik, model ‘Maslow Hierarchy’ ini kurang menyentuh hal-hal yang berkaitan spiritual need (keinginan atau kecenderungan kepada agama). Walhal, ‘spiritual need’ ini adalah sangat penting dalam kita nak merawat pesakit terutamanya rakyat Malaysia yang sangat berpegang teguh pada agama, baik Melayu, Cina atau India. Justeru itu, bila kita sebagai pelajar-pelajar kejururawatan yang belajar menggunakan model ini untuk memberi rawatan kepada pesakit-pesakit, berkemungkinan kita juga terlepas pandang dan tidak menitik beratkan soal-soal agama dan ibadah dalam memberikan rawatan kepada pesakit.

Tengok sahajalah keadaan pesakit-pesakit di dalam wad, cuba kita tanya pada diri kita, berapa ramai yang melaksanakan solat lima waktu dan berapa ramai pula jururawat-jururawat yang memberikan nasihat dan panduan untuk pesakit menunaikan kewajipan terhadap agama mereka. Dalam konteks ini, boleh dikatakan majoriti pesakit tidak mengambil berat terhadap masalah ini atau ada pesakit yang masih tidak jelas mengenai keperluan kita sebagai umat Islam dalam melakukan ibadah walaupun dalam keadaan uzur. Kalau dilihat pada sistem kesihatan di Malaysia, boleh dikatakan, sistem di sini kurang menitik beratkan soal berkaitan ‘spiritual need’ pesakit yang mana sepatutnya menjadi pokok utama kerana sebagai seorang yang beragama kita pecaya bahawa sakit dan sihat itu datangnya daripada Allah S.W.T. Begitu juga dengan agama yang lain seperti agama Budha dan Hindu yang mana aku percaya masing-masing mempunyai pendekatan tersendiri.

Pokok utama di sini bukanlah tujuan aku untuk menghalang mana-mana pelajar kejururawatan daripada belajar mengenai “Maslow’s Hierarchy Model” ini, tetapi lebih kepada untuk menyeru agar kita lebih berfikiran terbuka dan bukan sahaja menerima bulat-bulat setiap pekara yang diberikan kepada kita. Sebaliknya, kita perlu memperkasakan diri kita dengan lebih banyak membaca untuk menambah ilmu di dada supaya kita sebagai jururawat dapat memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada pesakit-pesakit dalam segala aspek di masa hadapan. Wallahua’lam.

Read more about Maslow’s Hierarchy Model from different angel at http://www.deepermind.com/20maslow.htm

0 comments to “Maslow’s Hierarchy Model” – Kebenaran & Kenyataan:

Thursday, August 13, 2009

“Maslow’s Hierarchy Model” – Kebenaran & Kenyataan

Posted by pSp at 9:12 PM


Idea ini muncul sewaktu aku sedang menyiapkan assignment subjek oncology yang bertajuk “The Spiritual Need of Cancer Patient”. Rasa-rasanya semua orang pun dah kenal dengan gambar rajah ini. Model yang dicipta oleh Abraham Maslow lebih kurang setengah abad yang lalu. Aku masih ingat lagi, sewaktu awal-awal belajar di Kulliyyah Kejururawatan di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, model ini adalah antara model yang terawal kitaorg belajar untuk memahami tingkah laku manusia supaya dapat memberikan perkhidmatan dan penjagaan kesihatan yang menyeluruh terhadap pesakit (main goal for every nursing in providing care toward patient-holistic care).

Rasanya, mana-mana pusat pengajian kejururawatan di Malaysia ini pun tidak akan terlepas dalam menggunakan model ini untuk memahami tingkah-laku manusia. Mungkin model ini dianggap yang terbaik dalam usaha nak mencapai ‘holistic care’ terhadap pesakit-pesakit di hospital. Tapi bagi aku, masih terdapat kekurangan yang kita tak pernah nampak atau kalau nampak pun mungkin anggap tidak penting. Kekurangan ini sebenarnya penting untuk seseorang jururawat yang mahu memberikan ‘holistic care’ kepada pesakit-pesakit dia. Kelemahan yang dimaksudkan adalah mengenai ‘spiritual need’ pesakit.

Kalau kita selidik balik, model ‘Maslow Hierarchy’ ini kurang menyentuh hal-hal yang berkaitan spiritual need (keinginan atau kecenderungan kepada agama). Walhal, ‘spiritual need’ ini adalah sangat penting dalam kita nak merawat pesakit terutamanya rakyat Malaysia yang sangat berpegang teguh pada agama, baik Melayu, Cina atau India. Justeru itu, bila kita sebagai pelajar-pelajar kejururawatan yang belajar menggunakan model ini untuk memberi rawatan kepada pesakit-pesakit, berkemungkinan kita juga terlepas pandang dan tidak menitik beratkan soal-soal agama dan ibadah dalam memberikan rawatan kepada pesakit.

Tengok sahajalah keadaan pesakit-pesakit di dalam wad, cuba kita tanya pada diri kita, berapa ramai yang melaksanakan solat lima waktu dan berapa ramai pula jururawat-jururawat yang memberikan nasihat dan panduan untuk pesakit menunaikan kewajipan terhadap agama mereka. Dalam konteks ini, boleh dikatakan majoriti pesakit tidak mengambil berat terhadap masalah ini atau ada pesakit yang masih tidak jelas mengenai keperluan kita sebagai umat Islam dalam melakukan ibadah walaupun dalam keadaan uzur. Kalau dilihat pada sistem kesihatan di Malaysia, boleh dikatakan, sistem di sini kurang menitik beratkan soal berkaitan ‘spiritual need’ pesakit yang mana sepatutnya menjadi pokok utama kerana sebagai seorang yang beragama kita pecaya bahawa sakit dan sihat itu datangnya daripada Allah S.W.T. Begitu juga dengan agama yang lain seperti agama Budha dan Hindu yang mana aku percaya masing-masing mempunyai pendekatan tersendiri.

Pokok utama di sini bukanlah tujuan aku untuk menghalang mana-mana pelajar kejururawatan daripada belajar mengenai “Maslow’s Hierarchy Model” ini, tetapi lebih kepada untuk menyeru agar kita lebih berfikiran terbuka dan bukan sahaja menerima bulat-bulat setiap pekara yang diberikan kepada kita. Sebaliknya, kita perlu memperkasakan diri kita dengan lebih banyak membaca untuk menambah ilmu di dada supaya kita sebagai jururawat dapat memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada pesakit-pesakit dalam segala aspek di masa hadapan. Wallahua’lam.

Read more about Maslow’s Hierarchy Model from different angel at http://www.deepermind.com/20maslow.htm

0 comments